Ватман се опасява от катастрофа по трасето на трамвай номер 10 в София

6819
Ватман се опасява от катастрофа по трасето на трамвай номер 10 в София
Снимка: Actualno.com

От няколко месеца насам пътуването с трамвай номер 10 и 8 по бул. „Ал. Стамболийски“ от отсечката от бул. "К. Величков" до последната спирка на трамвай 10 е истинско предизвикателство и приключение. Ясно е и за човек, който не е специалист, че има сериозен проблем по трасето. С течение на времето ватманите явно са инструктирани да карат по-бавно в този участък, което пък забавя пътуването.

Пред репортер на Actualno.com един от ватманите по линията сподели, че "трасето е в безобразно състояние, на вълни е. Тук е толкова разбито, че ако тръгна по-бързо мога да обърна трамвая."

Потърсихме за коментар инж. Пламен Кончарски, зам. директор по Инфраструктура и енергозахранване в "Столичен Електротранспорт" и директор на "Трансенерго и Релсов път".

Майка и дете пострадаха при верижна катастрофа в столицата

Майка с дете е блъсната при верижна катастрофа на улица „Бели Дунав“ в столичния квартал „Надежда“ 5. За щасти...

Участъкът по бул. "Ал. Стамболийски" от бул. "К. Величков" до трамвайно ухо "Западен парк" от няколко години се включва в програмите на Столична община за цялостна реконструкция. През 2015 година са били изработени технически проекти и булевардът е включен за Европейско финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., обясни инж. Пламен Кончарски. Той отговори на въпрос за състоянието на участъка и по сигнали на читатели с опасения за бъдеща катастрофа заради влошеното състояние на пътя и некомфортното пътуване с трамвая, който минава по трасето.

Въпреки това до реализацията на реконструкцията Столичен електротранспорт ЕАД, поделение "Трансенерго и РП" ще извършва аварийни и текущи ремонти на релсовия път, като се цели да се предотвратят аварии, по думите на зам.-шефа на столичния електротранспорт.

Трамвайният релсов път е строен през 1985 година от улейни трамвайни релси на стоманобетонови панели – унгарски тип. През дългия период на експлоатация е претърпял множество деформации, износване на релсите и обрушаване на панелите разрушаване на асфалтовото покритие. Понеже самите панели са на предела на експлоатационния си период, доста време включваме участъка в ремонтите на Столична община, но тъй като финансирането си е сериозна инвестиция, не може да се подсигури. Още повече, че в последно време Метрополитенът гълта доста средства и покрай него ние не може да се пласираме, поясни инж. Кончарски.

Той е категоричен, че трасето не е опасно, а пропаданията, които ги има, са в допустимите граници.

Променят градската мобилност в София

Специална работна група към Столичния общински съвет (СОС) ще разработи устойчив план за градска мобилност. Това представиха общински ...

Тази година ремонт на трасето със сигурност няма да започне, защото сега стартира третия лъч на метрото. Затова в момента се извършват единствено текущи аварийни ремонти на релсовия път.

Инж. Кончарски поясни още, че приоритетните ремонти в столицата се определят от Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община. Доста трасета са направени през 1985 година и тогава е имало средства да се извършват ремонтите, но сега е трудно допълни още той.

Когато се залага на ремонт на малки участъци, все повече средства трябва да се заделят за текущо поддържане и аварийни ремонти при положение, че парите са ни едни и същи. Ние нямаме дотация за ремонти на релсов път и контактна мрежа. Текущите ремонти се извършват от Електротранспорта. Основните ремонти се обявяват обществени поръчки. Не сме само ние предприятието, което може да изпълнява този вид дейност. Създава се комисия към столична община, назначена от кмета.

Трасето се наблюдава и се реагира веднага. Всички сме заинтересовани трамваите да се движат безопасно, увери инж. Кончарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София