Вече има ток в "Люлин", в "Надежда" също имаха проблеми

4307
Вече има ток в "Люлин", в "Надежда" също имаха проблеми
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Централното електрозахранване в софийския комплекс „Люлин” вече е възстановено. Там пожар в проходим кабелен колектор на ЧЕЗ остави десетки хиляди без достъп до ток, предаде БГНЕС.

Първоначално се очакваше работата да завърши към 20 часа в неделя, но това не стана. След приключване на работата на пожарникарите, екипите на дружеството започнаха подмяна на изгорелите кабели.

Все още хиляди са без ток в столицата

До 20:00 часа се очаква да бъде напълно възстановено електрозахранването в столичния квартал „Люлин“, което бе преустановен...

В неделя сутринта част от засегнатите потребители бяха захранени алтернативно. През целия ден продължаваше работата по локализиране на повредите в колектора. Вероятната причина за пожара е външна намеса – нахлуване в колектора и опит за кражба на кабели.

Кражба на трансформаторно масло причини изгаряне на трансформатор и остави без електроенергия от енергийната система в неделния ден 400 клиенти на ЧЕЗ в кв. „Надежда“. Аварийните екипи на дружеството работиха по отстраняване на повредите и възстановяване на централното електрозахранване.

„Двете аварии в София показват как от кражбите и вандализма над електроенергийни съоръжения страдат най-вече нашите клиенти. Продължаваме да призоваваме обществото за нетърпимост към подобни прояви и за по-строги санкции за извършителите“, каза по-рано Виктор Станчев от електроразпределителната компания. Станчев обясни, че са пострадали между 10 и 15 000 клиенти, като той уточни, че огромното забавяне е станало факт, защото е трябвало да се работи под земята, където е имало газове и не е било възможно да се започне възстановяване по-рано.

От ЧЕЗ ще обезщетяват само при повреди на ел. уреди, според общите условия на ЕРП-то и като се гледа индивидуално всяка жалба.

Пожар остави без ток около 15 хил. души в столичен квартал

Без ток са западните квартали на София. Аварията е засегнала кв. „Надежда” 1, всички райони на кв. „Люлин&rdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София