X
 
 

ВИДЕО: Защо "Артекс" налива бетон на "Златен век"?

1384 5
photo of ВИДЕО: Защо "Артекс" налива бетон на "Златен век"?
Снимка: Actualno.com/Mилена Славкова
"Това, което се случва, е демонстрация на пълна наглост и незачитане на законите. Фирма Артекс имат протокол за спиране на стротелството, а те наливат бетон за нов етаж. Законите за тях не съществуват, не зачитат никого. Ехооо, НЕСТОРОВ спиш ли? За какво си шеф на ДНСК? И защо все още си там!". Такъв пост с видео се появи в страницата на протеста срещу проекта "Златен век" на строителната фирма "Артекс", която нашумя с "Апартаментгейт".

Припомняме, че в началото на седмицата - на 8 април, след широка среща при премиера Бойко Борисов беше съобщено, че строежът на небостъргача "Златен век" спира и тогава стана ясно, че един от аргументите ще е разрешителното за строеж - дотогава ДНСК говореше само за нарушения като например необявени конструктивни изменения, което щяло да спре временно строежа. Само че заповед за спиране на строителството ще бъде пратена на 15 април, т.е. понеделник, тъй като тече 7-дневен срок от фактическото връчване на констативния протокол на ДНСК на "Артекс" заради констатирани нарушения, което стана на 6 април.

След като всичко това стана ясно, от "Артекс" съобщиха официално следното: "В момента работим по осигуряване на безопасността на обект "Златен век", както и по отстраняване на констатираните забележки от страна на ДНСК, като технологичният срок за това е до 15 април 2019 г. Преустановяваме строителството на обекта, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов".

Скандалът със "Златен век" тръгна още преди две години заради твърдение на граждани на "Лозенец", обединени в Инициативен комитет "Лозенец", че строителното разрешително на проекта е изтекло още през ноември, 2017 година. ДНСК и Столична община обаче не бяха на това мнение, като на среща в столичния квартал "Стрелбище" заради друг скандален проект за небостъргач - на НИКМИ при кръстовището на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров", главният архитект на София Здравко Здравков каза пред камерата на Actualno.com, че общината работела да се намали височината на "Златен век" до 98 метра и че можел да покаже SMS-ите, които си разменял със собствениците на фирмата семейство Мирянови. Точните му думи бяха (бел. ред. - в долното видео след 48-мата минута): "SMS-ите, които съм получил от семейство Мирянови (бел. ред. - арх. Пламен и Весела Мирянови са собственици на "Артекс", като Мирянов нашумя и като организатор на инициативата "Нашият дом е България", която се сдоби с нежелана популярност след хорото в езерото Бъбрека), мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес".

Думите на Здравков бяха извадени от архива, когато излезе информация за новия луксозен апартамент на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов и цената му, тъй като жилището му е било продадено от "Артекс" няколко дни след като Цветанов препраща на Столична община сигнал на Инициативен комитет "Лозенец" за възможни нередности. Съответно възникна въпроса дали имотната придобивка на Цветанов не е заради услуга - промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година, с която разрешителните за строежи от първа и втора категория станаха валидни за 10, а не за 5 години, както беше преди това.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ми щото на никой в тая държава отдавна не пука кво бил казал Бойко,и секи си прай квот си иска тука!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Цар Бойко утре ще им дърпа ушите и пак ще го спира. ДНСК се чуди кого да слуша - Бойко или Цв.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ами той Цв.Цв. не се церемони вече с Бойко ( нали стана нещатен в НС) , та и тези са решили, че дните на премиера са преброени. Те си знаят по добре - май са прави.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  ВСИЧКИ СЕ ЕБ@ВАТ С ПиДАЛ бОКУ, А НЕКОЙ ГО ЕБ@Т!
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  "Преустановяваме строителството на обекта, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов". Алооо,къде живеем за бога?!? В демократична и правова държава,както твърдят управляващите или тоталитарна,в осъвременен вариант??? Откъде на къде премиер на правова държава ще разпорежда спиране на строителство. Това не трябва ли да става със заповед на специален орган,ПР виж още ›› ЕДНАЗНАЧЕН за това? Ало маргито драганова,кажи нещо де, това ли означава герберската демокрация-премиера дава пари на когото прецени,спира строежи,къде са 100-те държавни институции,които са създадени за вържат подобни действия???