ВИДЕО: Защо "Артекс" налива бетон на "Златен век"?

5069
ВИДЕО: Защо "Артекс" налива бетон на "Златен век"?
Снимка: Actualno.com/Mилена Славкова

"Това, което се случва, е демонстрация на пълна наглост и незачитане на законите. Фирма Артекс имат протокол за спиране на стротелството, а те наливат бетон за нов етаж. Законите за тях не съществуват, не зачитат никого. Ехооо, НЕСТОРОВ спиш ли? За какво си шеф на ДНСК? И защо все още си там!". Такъв пост с видео се появи в страницата на протеста срещу проекта "Златен век" на строителната фирма "Артекс", която нашумя с "Апартаментгейт".

Припомняме, че в началото на седмицата - на 8 април, след широка среща при премиера Бойко Борисов беше съобщено, че строежът на небостъргача "Златен век" спира и тогава стана ясно, че един от аргументите ще е разрешителното за строеж - дотогава ДНСК говореше само за нарушения като например необявени конструктивни изменения, което щяло да спре временно строежа. Само че заповед за спиране на строителството ще бъде пратена на 15 април, т.е. понеделник, тъй като тече 7-дневен срок от фактическото връчване на констативния протокол на ДНСК на "Артекс" заради констатирани нарушения, което стана на 6 април.

След като всичко това стана ясно, от "Артекс" съобщиха официално следното: "В момента работим по осигуряване на безопасността на обект "Златен век", както и по отстраняване на констатираните забележки от страна на ДНСК, като технологичният срок за това е до 15 април 2019 г. Преустановяваме строителството на обекта, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов".

Скандалът със "Златен век" тръгна още преди две години заради твърдение на граждани на "Лозенец", обединени в Инициативен комитет "Лозенец", че строителното разрешително на проекта е изтекло още през ноември, 2017 година. ДНСК и Столична община обаче не бяха на това мнение, като на среща в столичния квартал "Стрелбище" заради друг скандален проект за небостъргач - на НИКМИ при кръстовището на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров", главният архитект на София Здравко Здравков каза пред камерата на Actualno.com, че общината работела да се намали височината на "Златен век" до 98 метра и че можел да покаже SMS-ите, които си разменял със собствениците на фирмата семейство Мирянови. Точните му думи бяха (бел. ред. - в долното видео след 48-мата минута): "SMS-ите, които съм получил от семейство Мирянови (бел. ред. - арх. Пламен и Весела Мирянови са собственици на "Артекс", като Мирянов нашумя и като организатор на инициативата "Нашият дом е България", която се сдоби с нежелана популярност след хорото в езерото Бъбрека), мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес".

Думите на Здравков бяха извадени от архива, когато излезе информация за новия луксозен апартамент на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов и цената му, тъй като жилището му е било продадено от "Артекс" няколко дни след като Цветанов препраща на Столична община сигнал на Инициативен комитет "Лозенец" за възможни нередности. Съответно възникна въпроса дали имотната придобивка на Цветанов не е заради услуга - промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година, с която разрешителните за строежи от първа и втора категория станаха валидни за 10, а не за 5 години, както беше преди това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София