Втори опит на държавата да затвори медицински център за лечение на рак

7913
Втори опит на държавата да затвори медицински център за лечение на рак
Снимка: БГНЕС

Години наред медицински център лекувал рак в столичния квартал “Дружба” без лиценз. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Петър Москов до депутат от Реформаторския блок, предаде БГНЕС. Неотдавна Изпълнителна агенция “Медицински одит” е сезирала и районната прокуратура по случая.

В средата на месец април тази година медицинският центъре заличен от регистъра на СРЗИ, а към средата на месец юни т.нар. "Медицински център за интегративна медицина" не разполага с лиценз за извършване на дейност, става ясно още от отговора на Москов.

Припомняме, че това е втори опит да бъде затворено лечебното заведение. След първия се стигна до съд и там медицинският център спечели!

Държавата отнема шанса за живот на онкоболни, отписани от здравната ни система

Опит за групово убийство с административен акт. Така определиха затварянето на клиниката по интегративна медицина от страна на Изпълнит...

Три проверки е извършила през 2011, 2012 и през месец март тази година ИА “Медицински одит” във връзка с работата на "Медицински център за интегративна медицина". В противоречие с издаденото удостоверение от Столичната регионална здравна инспекция за развиване на дейност, в центъра са извършвани дейности и лечение с противотуморни медикаменти на пациенти. Това е ставало в нарушение на медицински стандарт “Медицинска онкология”, категорични са от МЗ. “В центъра няма лекари със специалност “Медицинска онкология” или с две специалности – “Вътрешни работи” и “Онкология”, каквото е изискването на медицински стандарт “Медицинска онкология”, отбелязва здравният министър. Въпреки това в медицинския център е провеждано лечение на онкоболни пациенти, включващо интервенозно приложение на противотуморни медикаменти от лекар без необходимата специалност “Медицинска онкология”.

Доводът относно "Медицинска онкология (химиотерапия)" касае стандартен химиотерапевт онколог хемотолог. У нас официално признати има 43 медицински онколози, които по стандарт трябва да се грижат за 300 хил. болни от рак. В България всяка година умират 17 хил. души. През последните 20 години се наблюдава 30% покачване на смъртността при жените и 12% при мъжете. В клиниката обаче прилагат комбинирани методи от конвенционалната и алтернативната медицина, насочени към имунната система на организма, а не само към поразения орган, тъй като след време ракът се разпространява и на други места в тялото, обясни преди време д-р Христо Дамянов, управител на центъра.

Друго нарушение, според здравното министерство, било свързано с провеждането на лечение на пациенти с метод, като например “инсулин потенцирана терапия”, който “не фигурира в приетите и задължителни за България “Национални медицински стандарти за системно лекарствено лечение, оценка на лечебен ефект и проследяване на злокачествени тумори при възрастни”, а също така няма необходимите клинични проучвания, които да го определят като ефективен метод и с който не може да се гарантира качество на дейността”.

Министър Петър Москов допълва, че от направените през години проверки, се установяват идентични нарушения на три медицински стандарта и на Закона за лечебните заведения. “За тези нарушения са предприети действия по реализиране на административно-наказателна отговорност чрез съставяне на актове за установяване на административни нарушения”, пише още здравният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София