Задава ли се ново блокиране на центъра на София?

1107
Задава ли се ново блокиране на центъра на София?
Снимка: Сдружение „Кинопамет”

Прясно ремонтираната и обновена улица „Алабин” е на път да се превърне в нова зловеща транспортна тапа в идеалния център и да създаде куп проблеми и неволи за столичани и гостите на града, алармират от сдружение „Кинопамет”.

Причината е в повече от странното решение на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ да даде „зелена улица” за трансформацията на легендарния кинотеатър "Европа Палас" на ул. "Алабин" 35 в голям супермаркет за хранителни стоки, към който обаче няма предвидено нито едно паркомясто. Скандалната липса на въпросните задължителни паркоместа, в това число дори на такива за паркиране на автомобили на хора с увреждания, е в крещящо нарушение на издадената от МРРБ Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии /обн. ДВ. бр.86 от 1 октомври 2004 г./, изтъкват от гражданското сдружение. Най-големите проблеми обаче ще дойдат с всекидневното зареждане на бъдещия хипермаркет със стока – тежкотоварните автомобили ще бъдат принудени да спират за разтоварваване направо на уличното платно на "Алабин" 35 в нарушение на Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата и ще блокират така за дълги интервали от време движението по тясната еднопосочна улица, като ще затрудняват с това дори и преминаването на трамвайните мотриси по обновеното им трасе. Разбира се, големите дизелови камиони и бусове, обслужващи и периодично зареждащи с продукти въпросния нов супермаркет, ще „допринесат“ в немалка степен не само за нивото на щума, но и за повишаване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици в идеалния център на столицата, което също буди тревога, отбелязват от сдружение „Кинопамет”.

Ще изчезне ли поредната културна ценност на София? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Поредната недвижима културна ценност в София тъне в разруха. Този път става дума за къщата, в която е живял Иван Гешов, премиер от 1911...

От неправителствената организация очакват отговори от кмета на Район "Средец" Мария Ачкова и от Дирекция "Общински строителен контрол" защо бе допуснато изтърбушването и преустройство с промяна на предназначението на прочутия кинотеатър "Европа Палас" в хипермаркет без паркоместа, след като се знае, че емблематичното кино, открито през 1938 година и дело на забележителния български архитект Асен Михайловски, е със статут на недвижима културна ценност и е част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център на столицата. Защитеният статут на киното се дължи обаче не само на факта, че то попада в територия с културно историческо наследство - „Зона на исторически развилия се обществен градски център /А-1/“, част от групова недвижима културна ценност. Нещо повече – легендарното столично кино "Европа Палас" е разположено в Археологически резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец”, приет с Постановление на Министерски съвет № 36 от 01.06.1976 г.

Историко-археологическият резерват "Сердика - Средец" се намира на територията на централното историческо ядро и обхваща площта на античния и средновековен град с граници по улиците: "Алабин", "Леге", "Сердика", "Триадица", "Веслец", "Екзарх Йосиф" и "Княз Борис І", уточняват от сдружение „Кинопамет” и напомнят, че държавата е длъжна да закриля и съхранява културното ни наследство с цел осигуряване опазването му в интерес на обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София