Засипаха Терзиев със сигнали за преливащи контейнери за боклук

3289
Засипаха Терзиев със сигнали за преливащи контейнери за боклук
Снимка: БГНЕС

Смяната на властта в Столична община предизвика порой от сигнали на столичани за нередности в града. Само за 24 часа тази седмица на call.sofia.bg са подадени десетки сигнали от различни райони, като най-много оплаквания има за проблеми с чистотата, наред с тези за липсващо и неработещо осветление и за неправилно паркирали автомобили, съобщи в. "Сега".

ОЩЕ: Какво свърши Васил Терзиев в първата си седмица като кмет?

От какво се оплакват софиянци?

Жител на район "Овча купел" алармира за нередовно почистване на неговата улица, като прилага снимки. "От няколко дни не се извършва сметоизвозване на ул."Войводина могила" 42 и в резултат контейнерът "прелива" от боклуци, както и пространството около него. Боклуците по земята около кофата биват затрупани с купчини чакъл", показва човекът.

Аналогични сигнали има за бул. "П. Яворов" в "Лозенец", от кв. "Витоша", а най-гневният е от кв. "Триъгълника". "На ул. „Никола Петров“ 4 боклукът не е извозен за пореден път. Боклукът на съседния адрес е разпилян от работниците и пространството между № 3 и № 4 е пълно с боклуци. Освен това служителките по чистотата изобщо не метат. Не са минавали инспектори на проверка. Това е най-мръсната улица в квартала", констатира живеещ в него.

Жител на "Люлин" иска пред неговия блок да се поставят повече контейнери. "На ул. „Арх. Георги Ненов“ пред бл. 25 са поставени общо 5 контейнера за разделно събиране и битови отпадъци. Те обслужват и новопостроените блокове и се получава огромно замърсяване и струпване на всякакъв вид отпадъци, включително и едрогабаритни. Това продължава вече 6 месеца. Желая да се преразпределят контейнерите в района, за да не се образува сметище", пише гражданинът.

От район "Илинден" сигнализират, че служители на хранителен магазин на голяма верига, намиращ се на бул. "Сливница", не затварят клетката, в която са разположени контейнерите за смет. В резултат на улицата често са разпиляват кашони. "Моля да бъдат взети мерки и магазинът да бъде принуден да заключва контейнерите и да опазва околностите чисти", пишат живущите в близост.

ОЩЕ: "Трябва да намерим начин да работим": Терзиев пак кани на разговори партиите в СОС

Освен за несъбрани отпадъци, от част от сигналите става ясно, че местата, на които се поставят контейнерите за смет, затрудняват движението. Жителка на "Лозенец" изпраща снимки, от които се вижда, че кофите на бул. "Черни връх“ 14 пречат, особено на майките с деца. "Заради тях вчера обърнах бебешката си количка, опитвайки да сляза от тротоара върху разбитата от месеци настилка на локалното платно. Моля контейнерите на посоченото място и съседните такива да се преместят на адекватни места. Заради кофите пешеходците трябва да слизат между колите", пише тя.

Обитател на на ул. "Стефан Стамболов" в Драгалевци съобщава, че семейството му от години ремонтира общинската кофа, но тя вече е неизползваема. "Металната ни кофа за смет е с паднало изгнило дъно и със счупен капак. Няколко години синът ми я запоява, но вече е много стара! Моля да ни предоставите 240-литрова пластмасова кофа", се казва в този сигнал.

Освен за непочистени улици, в контактния център на общината често се появяват сигнали, че въпреки забраните строителни фирми продължават да пускат камионите си да излизат с непочистени гуми от строителните площадки - нещо, което всеки вижда по улиците ежедневно. Последният подобен сигнал през последните 24 часа е придружен със снимки, от които става ясно къде е проблемното място и каква мръсотия се изнася на бул. "Черни връх". "Това се случва непрекъснато, не мият машините, няма организация за предотвратяване на запрашаването", пише авторът на сигнала.

ОЩЕ: Първа проверка на Терзиев, първи проблем: На "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

В края на миналата седмица стана ясно, че в Столичния инспекторат, който отговаря за контрола на фирмите за боклука, са предприети първите рокади след встъпването в длъжност на новия кмет Васил Терзиев. Досегашният директор на инспектората Ивайло Иванов е напуснал поста след местните избори, съобщи "Дневник". Раздялата е по взаимно съгласие. Мястото му е заето от инж. Николай Неделков, досега началник на отдел "Административно и информационно обслужване" в инспектората.

Ивайло Иванов беше главен секретал на МВР по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу Иван Гешев през лятото на 2020 г. Заради бруталното полицейско насилие над граждани зад колоните на Министерския съвет, той бе отстранен от служебното правителство на Стефан Янев на 14 май 2021 г. по предложение на вътрешния министър Бойко Рашков. След това бе трудоустроен от Йорданка Фандъкова като шеф на СИ, който е на пряко подчинение на кмета на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София