Заведение и магазин, крали ток в центъра на София, оставиха части от столицата на тъмно

1778
Заведение и магазин, крали ток в центъра на София, оставиха части от столицата на тъмно
Снимка: БГНЕС

Две нагли кражби за ток оставиха части от София без ток днес, съобщиха от ЧЕЗ. Едната е станала в центъра на града, другата е в подстанция Подуяне.

Екипи на ЧЕЗ установиха неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа на столичния булевард "Мария Луиза". Кражбата на ток е извършена от два търговски обекта - заведение и магазин, като в приземно помещение е пробит отвор и е засегнат кабел, който захранва съседните сгради.

"Засегнат е главен кабел, който захранва много сгради на булеварда в момента има клиенти на булеварда, които са без ток вследствие на посегателството", каза Сашо Спасов от ЧЕЗ. Щетите от кражбата ще бъде платена от ЧЕЗ.

"Там, където е извършена кражбата, е разбит бетонът и са срязани арматурни железа, за да се осигури достъп до самия главен кабел", каза още Спасов.

Той поясни, че действията са извършени под земята и не са виждани от преминаващите по булеварда. Още не е ясно какъв ще бъде размерът на санкциите за нарушителите.

Кражбата в Подуяне е за щети за над 100 000 лв. Неизвестни лица са проникнали с взлом чрез разрушаване на носеща стена в проходим колектор от подстанцията. Крадците са обелили 5000 метра меден кабел средно напрежение.

Подстанция Подуяне осигурява електрозахранването на столичните квартали Подуяне, Хаджи Димитър, Гео Милев и част от централната градска част на София.

Подобни набези нарушават сигурността на електрозахранването на клиентите на компанията и се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани и застрашават човешки животи - както на извършителите на посегателствата, така и на невинни хора, пишат от компанията.

За да се постигнат желаните резултати обаче, са необходими законодателни промени, по-строги наказателни мерки и по-стриктен контрол от страна на компетентните органи. ЧЕЗ призовава посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com