Зелен ринг ще свърже 30 квартала в София

2066
Зелен ринг ще свърже 30 квартала в София
Снимка: Столична община

Зеленият ринг ще е най-големият линеен парк на София, с който се изгражда 30 км пешеходна и велосипедна връзка. Той ще свърже 30 квартала и 250 000 души, които живеят на до 9 минути пеша от него. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с главния архитект Здравко Здравков и екипите на Софияплан и фондация Зелена линия София представиха подробна концепция за реализацията на проекта “Зелен ринг София”.

"Вече има осигурено финансиране, решение на съда и влязъл в сила подробен устройствен план за първата отсечка от реализацията на ринга в участъка до гара Пионер и се очаква изпълнението му да започне догодина", обяви арх. Здравков по време на представянето в Топлоцентралата в София.

"Първият участък от Зеления ринг свързва „Слатина“ и „Изток“ до гара „Пионер“. Преди 2 г. главният архитект арх. Здравков изготви подробния устройствен план, който, за съжаление, беше обжалван", обясни Фандъкова. "На предстоящата сесия на общинския съвет ще внесем доклада за придобиване на държавните имоти в този участък", уточни тя и благодари на служебния министър на транспорта Христо Алексиев, който обещал, че ще съдейства държавата бързо да предостави тези терени.

След като се изгради връзката между „Слатина“ и „Изгрев“ проектът продължава развитието си към „Дианабад“ и „Хладилника“.

Идеята за Зеления ринг тръгва от гражданите на София и екипа на Фондация Зелена линия София. Автори на идеята са арх. Светослав Александров и ланд. арх. София Стоянова от фондация Зелена линия София — автори на идеята за Зелена линия София. Те представиха няколко примери за реализация за трансформация на неизползвани пространства в паркове от други места по света, като Атланта, Ню Йорк, Париж, Йерусалим и Вупертал. Представяне на концепцията за реализация на Зеления ринг направи Станимира Николова, урбанист в общинското предприятие Софияплан. Концепцията, която Софияплан разработиха, включва подборни урбанистични анализи, план за действие и приоритизация на реализацията на трасетата.

Цялото трасе на бъдещия Зелен ринг е с дължина 30 км и може да свърже пешеходно и велосипедно града, създавайки гръбнак на пешеходната и велосипедна мрежа в града. Така може значително да се облекчи трафика, да се насърчат по-здравословните начини на придвижване и с това да подобри и качеството на въздуха в града.

Догодина започва изграждането на "зелено" околовръстно шосе в София

Проектът за устройствен план за първата част от зеления ринг на София вече е готов. Участъкът ще свърже Борисовата градина със “С...

Анализът на Софияплан разглежда собствеността на земята, на която трябва да бъде създаден Ринга, 82% от която е държавна и общинска. Разгледани са още устройствените зони, дървесните масиви, обхвата на обслужване на ринга, гъстотата на населението и демографската прогноза за различните отсечки, пешеходната и вело достъпност, достъпа до административни сгради и социална инфраструктура. На тази база са определени и приоритетните отсечки за реализация на ринга, които са в парк Изток, по протежението на Слатинска река и Южен парк, в жк Гоце Делчев, бул. Вардар, район Възраждане, жк Надежда, Сухата река, река Суходолска и жк Левски.

“Концепцията за Зелен ринг София е прекрасна и зависи от солидаризиране на гражданското общество тя да стане факт. Ако работим заедно по реализацията му, ще постигнем наистина високо качество на проекта”, каза главният архитект Здравко Здравков по време на обсъждането.

“Надяваме се пролетта да стартираме и първата отсечка да е готова още следващата година", допълни той.

ОЩЕ: Ще оцелее ли обещаният от Фандъкова зелен ринг на София?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София