30-ата годишнина на “Ассара” събира български и световни учени

4287
30-ата годишнина на “Ассара” събира български и световни учени
Снимка: Facebook/Гълъбови вести

Гълъбово събира археолози от 12 държави и ключови за археологията научни и музейни институции на Първата международна археологическа конференция “Гълъбово в Югоизточна Европа и отвъд”. Форумът е посветен на 30-ата годишнина от разкопките на селищна могила „Ассара” и ще се проведе от 25 до 28 октомври.

Освен български учени в работата ѝ ще се включат гости от Харвардския университет в САЩ, Метрополитън Музеум в Ню Йорк, Университетите в Дъръм и Бристол, Великобритания, Токайския университет от Япония. Учени от Белгия, Германия, Финландия, Турция и Франция, Холандия, Чехия, Румъния и Гърция ще представят доклади и научни съобщения.

Откриха първата златна монета от средновековния град Лютица край Ивайловград (СНИМКА)

След поредното злато, което златните ни момичета от художествената гимнастика „откриха“ наскоро в София, продължава и зашем...

Конференцията ще завърши с кръгла маса „Опазване на културното наследство и възможности за социализация на археологическите обекти в Югоизточна Европа и Анатолия”. В нея ще вземат участие Министерството на културата, РИМ - Стара Загора, Националния археологически институт при БАН, Археологическия музей „Марица-Изток” в Раднево, Истанбулския и Техническия университет в Турция.

Селищната могила край Гълъбово, разположена в местността Ассара, е обект с национално значение от 2017 г. Тя е съхранила данни за живот по тези земи на повече от 7000 години – от новокаменната епоха до Средновековието. Единствено тук е изследван периодът 11-18 в. пр. Хр., известен като „култура Гълъбово”. Датирана е от експертите от 6-ото хилядолетие пр. Хр. и е с внушителни размери 12м/180 м, с обща площ 23,4 дка. Укрепена е с каменна стена като акропол. Обитавана е до 4-тия кръстоносен поход в началото на 13-и век. Проучвана е чрез спасителни разкопки в продължение на шест археологически сезона под ръководството на проф. д-р Красимир Лещаков.

Строителните дейности през 50-те години на 20-и век в района на Гълъбово (ТЕЦ “Марица-Изток 1”) нанасят сериозни щети на могилата. Почти напълно са унищожени пластовете от Средновековието и античността. Това и предизвиква спасителните разкопки през 1988-1992 и 1995 г., които са прекратени след изваждането на паметника на културата от двора на ТЕЦ 1.

Колекцията от разкопките включва над 200 керамични съда, златни и бронзови накити, сечива, въоръжение и много други предмети, които биха били гордост за всеки музей. Тук са открити първите съдове на "бързо грънчарско колело", масово производство за нуждите на бита; съдове за пренасяне на парфюми, първата бояджийска четка на около 4 хил. години.

Татарска плячка на Калиакра спасена от българските археолози

Рано сутринта на 17 август 2018 г. в крепостта Калиакра, под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV в. археолози откри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com