„Бранителите на Стара Загора“ за пети път посрещат 300-метровия български флаг

3009
„Бранителите на Стара Загора“ за пети път посрещат 300-метровия български флаг
Снимка: Актуално

За пета поредна година на 3 март граждани и гости на Стара Загора ще преминат по пътя на свободата, а шествието ще носи 300-метров български флаг до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. В 11 часа ще бъде издигнат националният флаг пред сградата на община Стара Загора, а в 11:30 „За свободата… Да развеем българското знаме“ ще се отправи по централния булевард “Цар Симеон Велики“. Традиционно в шествието ще се включат военните и военният оркестър на Втора механизирана бригада, ученически оркестри и общинският духов оркестър,граждани и гости на града.

На мястото, което е символ на героизма, проявен от защитниците на Стара Загора по време на Руско-турската война, ще са инсталирани големи видео стени, на които ще се припомнят кадри от пътя на флага през предишните 4 години и ще се проследи пътят му в деня на тазгодишния национален празник. След финала на шествието на мемориалния комплекс ще бъде показан спектакълът „Докосни древността“. В него ще участват Прабългарската школа „Бага-Тур“, общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“, читалища от община Стара Загора, Национално дружество „Традиция“ и Българската федерация любители на историческото оръжие "Поп Минчо Кънчев''.

Честванията на 141-вата годишнина от Освобождението на България ще започнат с божествена света литургия в катедралния храм „Свети Николай“. В 10:30 часа ще се положат венци и цветя на паметниците, посветени на Руско-турската освободителна война и на освобождението на Стара Загора - мавзолей-костница „19 юлий 1877”, паметниците на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин, на загиналите воини в Джуранлийския бой, на загиналите във войните старозагорци и на Старозагорското въстание.

Тържествата ще продължат от 16 часа в парк “Артилерийски” с националната инициатива „Пробуждане с хоро“, в която ще участват Народно читалище „Настроение 2017“ и фолклорни клубове от Стара Загора. В 18 часа на площада пред общината ще започне празничният концерт на ансамбъл „Загоре“.

Тържествената заря-проверка започва в 19 часа.

В празничния ден Регионалният исторически музей ще бъде с безплатен вход от 10 до 18 часа. Ще бъдат показани оръжия от Руско-турската освободителна война 1877-78 г. и образци на опълченски униформи. Ще има специализирана беседа „Повторното освобождение на Стара Загора на 13 януари 1878 г.” и тематична викторина с награди.

По случай празника по автобусните спирки от общината ще бъдат поставени винили със снимки на артефакти, показващи историята на Стара Загора от неолита до наши дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора