X
 
 

Читалище „Свети Климент Охридски 1858“ поздрави общинарите за Трифон Зарезан

452 0
Читалище „Свети Климент Охридски 1858“ поздрави общинарите за Трифон Зарезан
Снимка: Община Стара Загора
За Празника на лозаря Трифон Зарезан самодейците от Народно читалище (НЧ) „Свети Климент Охридски 1858“ поздравиха работещите в община Стара Загора с пита, вино и песен. Празничното шествие, което читалището всяка година организира за празника, посрещнаха Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“, и председателите на постоянните комисии в общинския съвет по култура, туризъм и вероизповедания Дарин Петков и по териториално и селищно развитие и транспорт арх. Мартин Паскалев.

С изкореняване на лозя ще посрещнат празника винопроизводители от Бургаски регион

На 14 февруари се чества Денят на лозаря. Традиционният български народен празник е в чест на Свети Трифон, покровител на лозята и вино...

„Пожелавам Ви да сте здрави, все така да пазите българските традиции и да ги предавате на поколенията“, обърна се към гостите Дарин  Петков. Във фоайето на общината кръшно хоро поведе Цар Трифон, на което се уловиха всички присъстващи.

След това празничното шествие продължи по старозагорските улици, за да спре пред сградата на НЧ „Климент Охридски 1858“,  където започна музикалният спектакъл на ансамбъл „Зорница" „Вила се лоза винена” и ритуалното зарязване на Орфеевата лоза. В залата на читалището от 18 часа започва общоградска младежка Трифониада с викторини, игри, много смях и настроение, а в 18:30 - конкурсът  "Хубост българска", на който ще бъдат избрани Цар Лозан и Царица Лозана. 

Actualno.com

Етикети: