До 1 юли приемат предложения за „Почетен гражданин“ на Стара Загора за 2020 година

1717
До 1 юли приемат предложения за „Почетен гражданин“ на Стара Загора за 2020 година
Снимка: Актуално

Предложения за присъждане на отличието „Почетен гражданин“ на Община Стара Загора за 2020 година приемат до 1 юли, съобщават от пресцентъра на общинската администрация. Номинациите се подават до председателя на общинския съвет в писмен вид и добре мотивирани.

Със званието „Почетен гражданин“ се удостояват български и чуждестранни пълнолетни граждани приживе или посмъртно за значими постижения във всички области на обществения живот. Според Наредбата за наградите и отличията званието се присъжда с решение на местния парламент и се връчва по време на общоградското честване на Празника на града - 5 октомври.

Безплатни летни занимания за децата организира община Стара Загора

И това лято -  от 15 юни, община Стара Загора предлага възможности за полезно и приятно прекарване на свободното време на старозаг...

Първи почетен гражданин на Стара Загора през 1933 г. става кавалерийски генерал Василий Йосифович Гурко, син легендарния генерал Йосиф Гурко, който тогава гостува в града. Втори в хронологията, получил званието, е Георги Димитров през юни 1947-а за 65-годишнината му, тогава е министър-председател. През август същата година и по повод честването на 70-годишнината от Освободителната руско-турска война за почетни граждани на Стара Загора са провъзгласени останалите живи опълченци Кръстю Янков, Тодор Калоянов, Станчо Топалов, Тодор Райчев-Комитата, Атанас Зейрийски, Петко Налбантов, Васил Дусебарски, Димо Димов, Недю Гюдюлев, Иван Алтабанов, Петър Петров и Иван Съръпетков.

През 1957 г. е одобрен първият правилник за званието "Почетен гражданин на Стара Загора" и но проекта за почетен знак и започва да се води Книга за вписване на почетните граждани на Стара Загора. През 1993 г. се приема нов правилник за удостояване със званието, който се отменя 12 години по-късно и се приема нов, според който удостоените със званието получават и парична премия от 1000 лева. През 2010 г. общинският съвет приема Наредба за отличията и наградите на Община Стара Загора, според която с отличието "Почетен гражданин" се удостояват български и чуждестранни пълнолетни граждани приживе или посмъртно за значими постижения във всички области на обществения живот, за проявена смелост, гражданска доблест и героизъм, а в рамките на една календарна година се присъжда не повече от едно отличие. За разлика от предходния правилник, в който решението се взема с обикновено мнозинство, в новата наредба е необходимо квалифицирано мнозинство от ⅔ от общия брой съветници и се гласува тайно. 

На Празника на Община Стара Загора - 5 октомври, кметът, а в негово отсъствие председателят на общинския съвет, тържествено връчва на удостоените с отличието "Почетен гражданин на Стара Загора" и почетна огърлица, почетен ключ, грамота и парична премия в размер на 1000 лева. Носителите на званието имат право да бъдат приемани по всяко време от председателя на Общинския съвет и от кмета на община Стара Загора и да участват във всички официални събития в града.

В списъка на почетните граждани са поетите Веселин Ханчев, Павел Матев и Леда Милева, композиторите акад. Петко Стайнов и акад. Марин Големинов, актьорите Ружа Делчева, Стефан Гецов, Любомир Кабакчиев и Васил Михайлов, първата жена космонавт Валентина Терешкова, първият български космонавт Георги Иванов и неговият руски колега Николай Рукавишников, оперните певци Никола Николов, Николай Гяуров, Рене Йорданова, Анна Томова-Синтова, Веселина Кацарова, художниците Димитър Караджов и Иван Попчев, Старозагорският митрополит Панкратий световният шампион по борба Никола Динев, старозагорският алпинист и участник в българската експедиция "Еверест-84" Костас Канидис, световната рекордьорка на висок скок Людмила Андонова, футболистите Петко Петков и Христо Стоичков. През 2019-а със званието бяха удостоени Мария Жекова, виден общественик и дарила сграда в центъра на града за Културен център за талантливи деца, и Снежана Дескова, която е била примабалерина на Старозагорската опера и 44 години е художествен ръководител и балетен педагог на Школата за класически танци при Народно читалище „Родина - 1860“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

За втора поредна година старозагорци се включиха в инициативата "Заедно за една по-чиста Стара Загора"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора