Доброволни отряди ще пазят от пожари Старозагорско

268
Доброволни отряди ще пазят от пожари Старозагорско
Снимка: ОД на МВР - Стара Загора

Доброволни отряди ще дежурят с огнеборци и ще съдействат при възникване на пожари в Старозагорско.

Това стана ясно днес на работно заседание за готовността на Старозагорска област за пожароопасния сезон, председателствано от областния управител инж. Георги Ранов.

Умишлените горски пожари са се увеличили 4 пъти за година

4 пъти са се увеличили умишлените пожари в сравнение с миналата година. Това каза Димитър Баталов, директор на Дирекция „Опазване...

В почти всички общини на областта вече има сформирани доброволни отряди, които могат да оказват съдействие при гасене на пожари. Най-добре оборудван е отрядът в Старозагорска община. В него членуват 55 доброволци, които са преминали обучение и разполагат с пълна екипировка. От 18 юли до 18 септември те ще влизат на смени в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” ( РД ПБЗН) от 13 до 17 часа. Тогава, според статистиката, възникват най-много летни пожари, пише Topnovini.bg.

На срещатата присъстваха представители на общините, на Пожарната, полицията, Областно пътно управление, Втора механизирана бригада, Регионална дирекция на горите, Държавно горско стопанство, „Мини Марица-изток”, ТЕЦ „Марица изток 2”, на доброволните отряди към общините в областта и др.

 Доклади за предприетите мерки за опазване на селскостопанската реколта и горските масиви от пожари изнесоха експерти по сигурността от 11-те общини в областта.

Комисар Стоян Колев, директорът на РД ПБЗН и старши комисар Николай Кирков, директор на ОДМВР, акцентираха върху извършената по плана на МВР оперативна работа за предпазване от пожари и върху готовността за действие по време на пожари. Двамата бяха единодушни, че координацията между институциите в Старозагорска област е на много високо ниво. Има достатъчно подготвени кадри и техника за справяне с кризисни ситуации. Проведени са срещи с кметовете на населените места, с частни охранителни фирми и с председатели на кооперации с цел да бъде проверена тяхната готовност за опазване на селскостопанската продукция. Засилени са проверките на пътно-транспортни средства, превозващи такава продукция.

В Сливенска област обявиха пожароопасния сезон

Областният управител на област Сливен Татяна Петкова със своя заповед обяви пожароопасния сезон в област Сливен. Това е времето от 15.0...

Началникът на Втора механизирана бригада ген. Кузмов докладва, че в модулното формирование, което оказва съдействие при гасене на горски и полски пожари, се правят ежедневни тренировки, редовно се проверява изправността на техниката. Формированието включва 35 военнослужещи, то разполага с 2 товарни и 1 лек автомобил, водовоз, линейка, 1 тежък автомобил, който прокарва пътища, както и с друга необходима техника.

В края на заседанието комисар Колев предупреди, че институциите по сигурността ще оказват денонощен и повсеместен контрол за спазване на противопожарните правила на всички нива и от всички граждани.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора