ГЕРБ отстъпва в големите, а ДПС бавно настъпва в малките общини в Старозагорско 

4310
ГЕРБ отстъпва в големите, а ДПС бавно настъпва в малките общини в Старозагорско 
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

В общинския съвет на Стара Загора и след тези местни избори мнозинство има ГЕРБ с  21 от 51 съветници. В предишния обаче партията лесно можеше да налага решения с 27-те си старейшини, които му гарантираха прокарването не само дневния ред, а и на всички точки, за чието решение се изискваше обикновено мнозинство от 26 гласа. За решенията, за които трябваше квалифицирано мнозинство от ⅔ - 34 гласа, партията успяваше с договорки с отделни съветници и с малобройните групи, които бяха с от 2-ма до 4-ма представители.

В сегашния шарен местен парламент на кмета Живко Тодоров и групата на ГЕРБ за решения, които изискват обикновено мнозинство, няма да им е толкова трудно, защото Местна коалиция Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ (ЗНС), която подкрепи Тодоров в тези местни избори, има 7-ина старейшини, но ще трябва да им връщат жеста за решения, които ЗНС ще иска да прокара. За решенията с квалифицирано мнозинство обаче на ГЕРБ ще им е по-сложно. Ако БСП за България, които от 6-има станаха 7-ина в този мандат, продължи силната (за пред избирателите) конфронтация с управляващите в общината, ГЕРБ ще трябва да ухажва партиите и коалициите, които вкараха между един и трима представители. По трима съветници имат БСДП и Демократична България - Обединение, по двама ВМРО, ДПС и Алтернатива на гражданите (единият е Янко Янков, на когото беше свален имунитетът от Централната избирателна комисия по искане на главния прокурор), а с по един представител са Ние, Гражданите, Движение Нашият град, Възраждане и ВОЛЯ. 

В общинския съвет на Казанлък, в който влизат 37 души, на ГЕРБ и Галина Стоянова също няма да им е лесно. Има лек спад на съветниците и тук - от 16 преди 4 години намаляха до 13. Местата на БСП за България обаче от 5 станаха 9. Алтернатива на гражданите, зад която е групата на Експерти за Казанлък в предишния мандат, също увеличиха броя на старейшините си - от 6 на 8. С тях ГЕРБ без проблем ще налага дневния ред и решения, които се вземат с обикновено мнозинство. За изискващите квалифицирано - 25 гласа, ще трябва да влизат в нелеки договорки с ДПС, което увеличи двойно съветниците си в Града на розите и вече има 6-има, защото гласът на един съветник от ВМРО няма да е достатъчен за вземането на такива решения. 

В Раднево, където втори мандат спечели д-р Теньо Тенев от ГЕРБ, общинският съвет в този мандат намалява от 21 на 17 съветници заради по-малкия брой на населението в общината. С най-много съветници в местния парламент - 5-има, са ГЕРБ. С по трима съветници са БСП, АБВ и Местна коалиция МИР, двама има БСДП, а Местна коалиция ПП ЗНС (ПП ВМРО-БНД) - един. Мнозинството на ГЕРБ, макар да изглежда крехко, ще налага дневния ред заедно с АБВ и БСДП, които подкрепиха Тенев за този мандат и вероятно съветниците им ще играят в един отбор с управляващата партия. За квалифицираното мнозинство от 12 гласа все някак ще се договорят с МИР или с представителя на ЗНС…

Мъглиж си избра Господин Господинов за трети кметски мандат. Когато се яви за първи път през 2011-а, той беше подкрепен от БСДП, но през 2015 г. и сега го подкрепи ГЕРБ. Макар партията да има един представител по-малко в 17-членния общински съвет - 9, мнозинството пак е нейно. БСП има 5-има съветници, а ДПС - 3-ма. Двете партии са увеличили присъствието си съответно с 3-ма и 2-ма представители, но това едва ли ще е проблем за ГЕРБ, когато им трябва квалифицирано мнозинство. 

В Николаево избраният на втори тур за кмет Николай Кънев, ГЕРБ, вероятно ще има сложен мандат. Мнозинство в 13-членния общински съвет има ДПС - 6-ма, колкото имат ГЕРБ и БСП заедно 3+3, и един представител на НФСБ. Ако няма "съюз" срещу ДПС, през 2023 г. движението може да има и кмет в общината. Сега не успя точно заради такъв "съюз" на втория тур. 

В съседно Гурково обаче кандидатът на ДПС се пребори за кметския стол само с 16 гласа преднина пред кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Иван Иванов. В общинския съвет има 13 съветници - 6-има на ДПС, 4-ма на ГЕРБ и 3-ма на БСП, явно ще се прилагат сложни схеми за вземане на решения, но движението има опит в това. 

Четири общини в Старозагорско избират кметове на балотаж 

Изборният ден започна нормално в Старозагорска област, на втори тур гласуват 49 130 души в 103 секции. Към 12:30 часа избирателната акт...

Големият удар на ДПС в Старозагорска област обаче е община Павел баня. През 2015-а кандидатът им за кмет Иса Бесоолу не можа да се пребори със Станимир Радевски, зад когото на втория тур застанаха и БСП, и ГЕРБ. Движението обаче спечели 8 места в общинския съвет и успешно си изигра картите в 17-членния му състав. Сега мнозинството отново е тяхно - 9-има съветници, а за квалифицирано мнозинство все ще се разберат с някого от останалите - по трима съветници имат ГЕРБ и БСП, а ВМРО има двама.

ДПС укрепва позиции и в община Гълъбово, където с Български социалдемократи и Български демократичен център направиха Местна коалиция ДПС и застанаха зад кмета Николай Тонев за пореден мандат. Той спечели срещу кандидата на ГЕРБ още на първи тур, а коалицията извоюва 5 от 17 места в общинския съвет. Толкова съветници има и БСП за България, ГЕРБ и Местна коалиция Българска социалдемократическа партия (АТАКА) имат по 3-ма, а АБВ - един. 

В община Чирпан Местна коалиция ГЕРБ (ПП НФСБ, ПП СДС, ПП БЗНС, ПП АБВ, ПД Социалдемократи, ПП АТАКА) не само застана зад обща кметска кандидатура - Ивайло Крачолов, а и се яви с обща листа за местния парламент и спечели 7 от 21 места в него. Останалите в състава му са - 5-има съветници от БСП за България, 4-ма от ДПС, 3-ма от Местна коалиция Движение ЗАЕДНО за промяна (ПП ВМРО - БНД, Коалиция Ние, Гражданите, Коалиция АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ, ПП МИР, ПП ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ) и двама от Нова алтернатива. Първите две групи вероятно няма да се разбират много лесно, но червените загубиха позиции заради двата мандата на Кичка Петкова, която вкара Чирпан в сложна ситуация с бюджета, с европейските проекти и с цялостното състояние на общината. Как ще се договаря широката и разнородна коалиция, за да потръгнат нещата в Чирпан е сложно да се прогнозира, но вероятно трябва да имат едно на ум с ДПС, които запазват позициите си в Града на Яворов на същото ниво, но разширяват влиянието си в областта

В община Братя Даскалови кметското място на първи тур спечели отново Иван Танев от Политическо движение "Социалдемократи", което от доста време има солидни позиции там. Но загуби едно от 5-те си места в 13-членния съвет, а ГЕРБ увеличи своите с едно и имат съответно 4-ма и 3-ма старейшини. БСП също е с 3-ма, а останалите три места са за ДПС 2 и за Местна коалиция ЗНС (ПП ВМРО-БНД, ПП МИР) - едно

В най-малката община в областта Опан системните играчи ГЕРБ и ДПС и на тези местни избори не можаха да наложат кандидатите си за кметския стол, в който за втори мандат ще седне Генчо Колев, когото подкрепиха ВМРО. В общинския съвет с 11 места формално партията има мнозинство с 4-ма съветници, но ГЕРБ и БСП имат по 3-ма.11-ото е пробив на ДПС в общината, която доскоро се смяташе за последната червена крепост в Старозагорско. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com