Красимир Вълчев: Област Стара Загора ще бъде център на технологично икономическо развитие

1575
Красимир Вълчев: Област Стара Загора ще бъде център на технологично икономическо развитие
Снимка: община Стара Загора

„Чест е да бъда кандидат за народен представител от Старозагорски регион, с който съм емоционално свързан и тук съм израснал. Независимо от професионалното ми развитие в София, никога не съм губил връзка с него“. Това заяви на пресконференция в офиса на ГЕРБ – Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е водач на листата с кандидати за народни представители на Коалиция „ГЕРБ – СДС“ в 27-и МИР – Стара Загора.

Листата е съставена от 22-ма претенденти за 45-ото Народно събрание и беше определена от областния координатор на управляващата партия Пламен Йорданов като една от най-силните в страната.

„В листата имаме двама доказали се със своята работа министри. На четвърто място в нея е министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Успяхме да съберем доказани специалисти в различни сфери и млади хора. С всички тях ще постигнем много добър резултат“ – уверен е Пламен Йорданов.

„Радвам се, че мога да бъда народен представител точно от партия ГЕРБ, защото това са хората, с които през цялото време съм работил и съм научил най-много и знам, че точно те най-много са дали за развитието на страната. Най-добрата им визитка е работата, която са свършили“ – каза Красимир Вълчев.

„За да се запази своята силна позиция в страната по размер на брутния вътрешен продукт, Стара Загора и регионът трябва да бъдат център на технологично развитие и това е един от нашите основни приоритети. Само когато имаме индустрии с висока добавена стойност, доходите ще са високи“, коментира Красимир Вълчев. Той е убеден, че това ще се постигне с обединяване на усилията на образователните институции и Тракийския университет, който трябва да бъде в центъра на развитието на всички инициативи. Затова министърът на образованието и науката е работил много интензивно последната година Техническият университет в София и Минно-геоложкият университет да бъдат партньори на висшето учебно заведение в Стара Загора и да подпомогнат технологичното развитие на региона, с оглед на трансформациите, които предстои да се случат в комплекса „Марица изток“.

„Тази тема в контекста на Зелената сделка ще бъде водеща за нашите опоненти, но разликата между нас и тях е, че каквото обещаем, го изпълняваме и не можем да си позволим да говорим лековато. Част от работните места в енергийния комплекс ще бъдат трансформирани, част от хората ще излязат от праха и калта, както те самите ми подсказаха при срещите ми с тях. Това може да стане само с координирана политика, с обединените усилия на държавата, общините, синдикатите и работодателите“ – категоричен е водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора. Като пример в тази посока Красимир Вълчев посочи създадения преди две седмици Институт за устойчиво развитие към Тракийския университет. „Добрата новина е, че има много средства, ангажирани са експерти, включително и утвърдени на международно ниво и ще го постигнем заедно“ – добави Красимир Вълчев. Министърът сподели, че е емоционално свързан с комплекса „Марица изток“, в който са работили, работят и в момента негови близки, и се прави всичко възможно той да продължи да функционира максимално дълго.

„Зелената сделка поставя някои предизвикателства, но амбицията е да няма загубено нито едно работно място. Това, което сме коментирали с колегите от Министерството на енергетиката е в по-дългосрочен план ще мислим и за преминаването към производство на електроенергия от водород“ – добави по темата министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

В Стара Загора започва инициатива "Добър стопанин бъди, след кучето си почисти!"

Няма нужда да обясняваме колко неприятна е ситуацията когато настъпим неизчистените "следи" на домашните любимци на хората, които са ги...

„Стара Загора има потенциал и ще се превърне в център за развитие на информационните технологии. Затова създадохме Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, привлякохме Техническият университет да подпомага обучението по IT в Тракийския университет. Стара Загора и Казанлък имат традиции в образованието в областта на математиката, физиката и компютърните науки, но трябва да се запази и като регион на обучението по медицина и аграрно развитие“ – добави Красимир Вълчев. Той увери, че това е постижимо, защото ГЕРБ е доказал, че знае как да обвърже инструментите на политиката с целите. Водачът на листата посочи още, че основният приоритет остава образованието, в това число и висшето, както и здравеопазването.

Лъчезар Борисов заяви, че ще работи активно за развитието на икономиката на региона и изрази убеденост, че през следващите години област Стара Загора ще се превърне в индустриалното сърце на България.

„Амбицирани сме да създадем поне 5000 работни места и да не загубим нито едно съществуващо. Водим успешна политика по изграждане на индустриални зони в страната. Пример за това в Стара Загора е Индустриална зона „Загоре“. Първите инвеститори са вече тук. Сега водим преговори с българска компания, която иска да инвестира около 40 млн. лева в зоната“ – съобщи министърът на икономиката. Той добави, че тази стратегия ще бъде реализирана и на територията на бившето летище, като се запази пистата. „Целта ни там е да привлечем стратегически инвеститори, които да създават високи нива на добавена стойност. Амбицията ни е да увеличим заплатите с още 40%, това което направихме през настоящия управленски мандат“ – коментира кандидатът за народен представител от Старозагорския избирателен район.

Лъчезар Борисов подчерта, че в условията на пандемията българската държава е успяла да запази бизнеса и това се отнася и за Старозагорска област. „Пакетът от мерки, възлизащ на 2 млрд. лева, даде своя ефект. В област Стара Загора са подпомогнати 539 микрофирми, а в рамките на месец и половина 83 средни предприятия ще получат 8,7 млн. лева. Това е само част от мерките, с които правителството подпомага бизнеса“ – информира Лъчезар Борисов.

В пресконференцията участваха още народният представител Маноил Манев, който е на второ място в листата с кандидати за народни представители, колегата му Радостин Танев, който е 5-и, Илиана Жекова, на 3-то място и Емил Христов – заместник-председател на Народното събрание и общински ръководител на ПП ГЕРБ – Стара Загора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Стара Загора се представя на най-голямото българско туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ (СНИМКИ)

Колоритни маскарадни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора

В курортното селище Старозагорски бани пресъздават обичаи, свързани със Сирни заговезни

30 години отпразнува спортен клуб по художествена гимнастика "Берое" в Стара Загора

Община Стара Загора отново е част от най-голямото международно изложение в Берлин

Кметът на Стара Загора предлага създаването на общинско предприятие "Арт сцена"

Безплатни шофьорски курсове за деца в неравностойно положение: Инструктор прави подарък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора