Няма да повишават цената на билета за градския транспорт в Стара Загора

2186
Няма да повишават цената на билета за градския транспорт в Стара Загора
Снимка: Aктуално

Няма да има повишение на цената на билета за ползване на услугите на градския транспорт в Стара Загора и на днешната сесия на общинския съвет предложението ще бъде внесено с корекция.

Вчера ресорният заместник-кмет Йордан Николов обясни, че първоначалният вариант за повишение е бил предложен след доклад и предложение за това от общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“.

Ремонтът на жп гарата в Стара Загора започва (СНИМКИ)

„Сградата на старозагорската гара е емблематична. Това е реално входно-изходна точка на града ни. С нейния ремонт ще се повиши и ...

“След разговори с представители на различните групи в общинския съвет, гражданите и кмета Живко Тодоров, решихме да коригираме предложението си и цената да остане 1 лев“, уточни той. Обясни още, че през октомври ще се въведат електронните карти и автоматичната система за таксуване за автобусния и тролейбусния транспорт в Стара Загора. Предложенията за електронните карти ще са с цена на билета по-ниска от 1 лев. При закупуване на електронна карта от 24 лева за една линия при 30 пътувания ползването на услугата ще бъде 80 стотинки.

„Ще бъдат гласувани и нови преференциални цени за пътуване на учащи, пенсионери и хора с увреждания с автобусен и тролейбусен транспорт на територията на община Стара Загора. Цените започват от 18 стотинки за пътуване. Граждани на възраст над 75 години с пенсия до 350 лева ще могат да се възползват от карти за безплатно пътуване“, разясни пък председателят на най-голямата група в местния парламент Диян Димитров. „Стремим се да постигнем една нова, по-висока култура на пътуване. Към момента 77% от приходите на дружеството е от закупуване на билети и едва 7 % от работещите си закупуват месечни карти за ползване на услугата. Целта ни е да обърнем пирамидата и билета за еднократна употреба да остане последна опция за хората. Тъй като икономически по-изгодно ще бъде закупуването на пакетна услуга за по-продължителен период“, обясни той. Важно според него е общинският превозвач да може да предвижда приходите си, а това може да стане след дигитализацията на услугата и закупуването на пакет билети или електронни карти. Предвидено е дружеството да получава ежемесечна субсидия до 120 хиляди лева.

Според Мария Динева, председател на общинския съвет, решението е разумно, а когато става дума за увеличение, е необходимо време, за да се изложат финансовите аргументи и анализи пред гражданите.

Припомняме, че цената на билета за градския транспорт в Стара Загора не е повишавана от август 2012 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора