X
 
 

Община Казанлък сред първите с окончателен Общ устройствен план

674 0
photo of Община Казанлък сред първите с окончателен Общ устройствен план
Снимка: община Казанлък
Гласуването на сесията на Общински съвет – Казанлък този четвъртък, 26 октомври, 2017г. за приемането и одобряването на Общ устройствен план на община Казанлък гарантира възможностите за устойчиво развитие на територията на цялата община, със землищата на 17-те села и 3-те града.

В 2-годишния период на изготвяне на проекта на плана при широко обществено участие, множество дискусии между архитекти и проектанти относно предназначението на отделни територии, мнения на граждани, фирми и неправителствени организации са проследени потенциалите на общината, идентифицирани са проблемите, формулирани са стратегическите предложения, които да бъдат съобразени в Общия устройствен план.

Стойността на изпълнението на проекта на план е на обща стойност около 130 000лв., като по силата на споразумение на Община Казанлък с Министерството на регионалното развитие и благоустройството 65 на сто от стойността се поема от министерството.

Водещите критерии са за запазване на специфичните за община Казанлък природни, културно-исторически, туристически и други ресурси, на принципа на баланс между екологично равновесие, икономически растеж и социален просперитет, със щадящо използване на природните ресурси.

ОУП дава реалната възможност да предложи адекватен съвременен модел за развитие на територията, с която се въвеждат всички необходими правила и нормативи за устройство на територията за периода на действие на плана. Документът дава по-големи възможности за инвестиции и строителство на територията на общината, за кандидатстване и финансиране по оперативните европрограми.

„Прилагането на ОУП ще доведе до положителни резултати, до намаляване на здравния риск на населението, ще създаде предпоставки за повишаване на качеството на живот и подобряване на жизнената и работна среда на хората.“, се казва в становището на Регионалната здравна инспекция – Стара Загора от 09.06.2016г.

Съгласно действащото законодателство в България, срокът на действие на ОУП е с прогнозен период от 15-20 години. В един от водещите принципи при изработката на ОУП за запазване на интересите на бъдещите поколения се посочва, че документът трябва да запази правото им на избор: „Целта е да предадем наследството си от миналото на бъдещето максимално некомпрометирано и по възможност подобрено, доколкото позволяват капацитетът и нивото ни на интелектуално, духовно и научно-технологично развитие“.

Община Казанлък е една от малкото в цялата страна, преминала през всички етапи до изготвянето на окончателен ОУП, който служи като управленски инструмент на местната власт за устройствена политика и развитие.

Първият „Общ проект за регулацията на улиците, площадите и местата за обществена потреба в град Казанлък“ датира от далечната 1908г. и се съхранява в сградата на Общината и до днес върху инженерно платно. Основните зони на Казанлък, върху които Градът на розите се развива през годините са заложени още в този Общ проект, като например парк „Тюлбето“, парк „Розариум“, централният градски площад, улица „Искра“, мястото на Народно читалище „Искра – 1860“…

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално