X
 
 

Община Стара Загора има ясна визия за справяне с жилищните проблеми

1203 0
Община Стара Загора има ясна визия за справяне с жилищните проблеми
Снимка: Aктуално
"Община Стара Загора има ясна визия как да се справи с жилищните проблеми и с проблемите с незаконното строителство. Рушенето на незаконни къщи не е решение, а идеята е да се предлагат алтернативи, които да правят решението устойчиво и дългосрочно", каза на пресконференция в Стара Загора Ганчо Илиев, председател на старозагорското сдружение „Свят без граници“.

В партньорство с още две неправителствени организации (НПО) - „Обществен дарителски фонд - Стара Загора “ и „Институт за градско развитие“ - гр. Пловдив, сдружението участва в проект „Застъпническа кампания за социални жилища и жилищни терени в общините Стара Загора, Пловдив и Марица“. Вчера по проекта в Стара Загора е проведена конференция на тема „Нова жилищна политика“, в която са участвали и представители на община Стара Загора, на Областната администрация, членове на НПО и граждани. 

Стара Загора е посочена за пример като община, която предлага алтернативи за решаването на жилищни проблеми. Разполага с общински и социални жилища, както и с терени, които могат да се купят за или да се вземе отстъпено право за строеж на къщи. В момента продължава и реновирането на сграда, която трябва да се открие през следващите няколко месеца. В нея ще има 64 жилища за настаняване на хора в нужда, обясни Илиев.

През март предстои обявяването на търг за 20 обособени парцела за строителство на къщи в кварталите „Лозенец“ и „Кольо Ганчев“. От „Свят без граници“ имат изготвени проекти, които ще предоставят  на хора, които ще кандидатстват за изграждане на жилище. През последните години са закупени три терена, на които са изградени къщи, но продължава да стои проблемът с комуникациите - ток, вода, канализация, съобщи Илиев. 

Проблемите с жилищата, незаконните къщи и условията, в които живеят хората в тях, водят и до проблеми, свързани с образованието и със здравеопазването, защото там лесно се разпространяват различни болести. 

„В рамките на конференцията направихме едно сравнение на жилищните политики в Стара Загора, Пловдив и Марица, както и в национален план и разгледахме европейски и световни практики“, коментира и Даниела Димитрова, изпълнителен директор на „Обществен дарителски фонд - Стара Загора“. Тя смята, че Стара Загора е доста напред в жилищната си политика в сравнение с останалите общини и прави възможното в законовите рамки. 

В община Марица обаче липсват общински жилища, а в община Пловдив от 3679 жилища към януари са заети 3421 от тях. Проектът „Застъпническа кампания за социални жилища и жилищни терени в общините Стара Загора, Пловдив и Марица“ се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Активни граждани“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.  

Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com