Откриха нови стихотворения на Пейо Яворов

7024
Откриха нови стихотворения на Пейо Яворов
Снимка: Актуално

19 оригинални документа на Пейо Яворов вече са притежание на Фондация „Яворов“ от 3 януари, съобщи на пресконференция председателят й Тодор Иванов. Къс от знаме, стихотворения, писма и други документи от 1912 година са откупени от колекционер, а Иванов е убеден, че това е литературна сензация, защото се е смятало, че всичко, свързано с поета, е открито и публикувано.

Оригиналите са предложени за експертна оценка от колекционера Христо Проданов миналата година. Но поискал 100 хиляди лева срещу тях и твърдял, че ги намерил за хвърлени на боклука. Експертизата, направена от доц. д-р на историческите науки Милкана Бошнакова, доказала, че документите са оригинални и са от октомври 1912-а. След разговор на представители на фондацията с Проданов той се съгласи да ги продаде срещу 27 хиляди лева.

През октомври с казуса се запознал при посещение в къщата музей на Яворов в Чирпан президентът Георги Първанов и след време осигурил средствата за откуп ката на оригиналите. Сред 19-те документа има требвания, разписки, писма с пликове. Интересен е един къс от турско знаме, което войводата Пейо Яворов насякъл със сабята си през октомври 1912 г., когато бил кмет на Неврокоп. „Парче от турско знаме, що беше на общината в Неврокоп и бе свалено и насечено от войводата на 15 партизанска чета Пейо Яворов. Григор Белокапов“, пише на къса. Яворов пък написал: „На Григор Белокапов от Коньово. Дарявам тоя къс от слава на тоз, що вееше гордо пряпореца черен. На тоз, що без страх до мене се сражава и бе докрай на Македония верен. Командир на 15-та чета, подпоручик П. К. Яворов, Неврокоп, 1912 година“.

Председателят на Фондация „Яворов“ Тодор Иванов изрази радостта си, че след 9-месечни усилия "тези ценни документи веч са в родния град на поета в навечерието на традиционните Яворови дни. Те остават за вечни времена“. Сред оригиналите е и стихотворението „Брат за брата“, което е публикувано в книгата „Непознатият Яворов“, а премиерата й ще е в първата вечер на Яворовите дни в Чирпан на 13 януари. 

„Това е събитието, което ще разтърси литературния свят, защото един от най-големите изследователи на поета - Михаил Неделчев, твърдеше, че след смъртта на Мина Тодорова, Яворов е спрял да пише поезия. Сега се оказва, че има три уникални стихотворения от този период, т.е. той не е спрял да бъде поет, което говори за силния дух, който носи", уверен е Тодор Иванов. Той допълни, че в едно от писмата - до Тодор Александров от 1912-а, Яворов е изразил резервите и несъгласието се към акцията за покръстването на 200 хиляди българомохамедани. 

Огъня на тазгодишните Яворови дни в ще запали Георги Зъбчев, заместник-председателят на фондация „Яворов“, а пламъка ще пренесат шест изявени деца от Чирпан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com