Отлагат кинофестивала „Златната липа“ за 2021 година

1978
Отлагат кинофестивала „Златната липа“ за 2021 година
Снимка: Актуално

Заради кризата с коронавирус осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който се провежда в Стара Загора, няма да се състои през 2020 година. Това съобщава Магдалена Ралчева, негова създателка и директор на фестивала. Тазгодишното издание трябваше да се състои от 30 май до 3 юни 2020 година, а екипът до последно се надяваше, че пандемията ще приключи с настъпването на пролетта и провеждането му все пак ще е възможно. 

„Затова не спирахме да работим по организацията на събитието. В средата на април вече сме напълно готови с програмата, но последните прогнози и развитието на пандемията в света ни накараха да вземем трудното, но единствено правилно решение - да отложим провеждането на VIII фестивал „Златната липа“ за 2021 година“, казва Ралчева. Причина за решението е и забраната за провеждане на културни събития от Културния календар на община Стара Загора до септември тази година. Тя благодари на общината и на кмета на града Живко Тодоров за дългогодишната подкрепа и за това, че правят всичко възможно кинофорумът да се развива и утвърждава. "Това е безценно, защото заставайки зад реализирането и на други значими културни събития доказват, че културата и изкуството в този град са приоритет, а това не се случва често", уточнява Ралчева. 

Вече са насрочени новите датите за догодина - от 29 май до 2 юни 2021 година. В програмата на кинофестивала следващата година ще бъдат включени заглавията, произведени през 2019-а и по различни причини са с особено място в нея. Определеното в началото на годината международно жури на „Златната липа 2020“, за чиито чуждестранни членове са били закупени и самолетните билети, ще бъдат и в състава на журито през следващата година, уточнява създателката на форума. Тазгодишният носител на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното, ще бъде запазен в тайна и тя ще му бъде връчена догодина. „Той е мъж, обичан български актьор, който играе изключително активно и в киното, и в телевизионните сериали, както и на театрална сцена“, споделя Магдалена Ралчева.

Тя разказва, че в програмата на осмото издание на „Златната липа“ ще има точно 45 ленти и форматът ще се запази и в следващите издания, а организаторите са решили да поставят в ясна рамка броя на участващите заглавия. „Опитът от предишните издания ни показа, че когато заглавията са повече , зрителите нямат възможност да видят голяма част от тях и дори ние като организатори нямаме възможност да представим много от филмите повече от един път“, обяснява създателката на форума. 

Магдалена Ралчева разкрива какво е трябвало да видят почитателите на кинофестивала тази година и кои филми най-вероятно ще прескочат в програмата през 2021 година. Селекцията от конкурсни филми отново е била от 9 заглавия, които е трябвало да се състезават за наградите „Златна липа“ в отделните категории.

Българският филм в конкурсната програма е филмът на Стефан Командарев „В кръг“ - "изключителна лента, която показва тъжната реалистична картина на българското общество чрез историите на няколко двойки патрулиращи полицаи". "Друго впечатляващо заглавие в нея е лентата на италианския режисьор Игор Тувери, който е най-добрият създател на комикси в Европа. „5 е съвършеното число“ е негов игрален дебют, с който Тувери участва в специалната селекция на кинофестивала във Венеция. В него участват големите италиански актьори Тони Сервино и Валерия Голино. Филмът е уникален като стилистика. Разказва за наемен убиец, израснал в Неапол, който гледа на работата си като на обикновена професия", разкрива Ралчева и уточнява, че следващата година той няма да е в конкурсната програма, но организаторите ще се опитат да го покажат извън нея. В конкурсната програма Русия е била представена с филма „Върлината“ на младия режисьор Кантемир Балагов, който печели 4-те отличия от наградите „Белия слон“ на руските кинокритици и филмови експерти. В нея са били и австрийската драма „Земята под моите нозе“ на режисьора Мари Кройцер, която е с награда за режисура във второто издание на фестивала „Златната липа“. 

"Филмът „Кръвта на Пеликана“ е копродукция на Германия и България с режисьор Катрин Габе - един много интересен психологически трилър с българско участие. В главната роля е една от големите звезди на германското кино Нина Хос. Действието се развива в България. Участват две прекрасни малки български момичета, които на практика правят филма толкова силен. Затова ще се опитам другата година да покажем този филм в програмата на „Златната липа“, разкрива още Ралчева. Останалите ленти в конкурсната програма са естонският „Истина и закон“ , френският „Изгубен“, швейцарският „Ал Шафак -когато Раят е разделен“, датският „Преди замръзване“. 

"В програмата тази година имаше няколко изключителни филма на големи режисьори, истински кинолегенди, поради което нямаше как да бъдат в конкурсната програма. Единият е филмът „Офицер и шпионин“ на Роман Полански - истинска перла в тазгодишното издание на „Златната липа“. Всички знаем за аферата с несправедливо обвинения офицер Алфред Драйфус, но начинът, по който Полански поднася разказа си, е впечатляващ", уточнява създателката на "Златната липа". Сред филмите, които е трябвало да бъдат показани, са „Човекът, който уби Дон Кихот“ - последния шедьовър на Тери Гилиъм с Джонатан Прайс в главната роля. С кинохита от Великобритания „Джуди“ на Рупърт Гулд е трябвало да бъде открит фестивалът през 2020-а - биографичен филм за голямата американска актриса и певица Джуди Гарланд, а за ролята си в него Рене Зелуегър спечели Оскар тази година. 

Ян Енглерт със специалната награда на кинофестивала „Златната липа“ 2019 (СНИМКИ)

За седма поредна година снощи в Стара Загора бе открит Международният филмов фестивал „Златната липа“. В тазгодишното издан...

В осмото издание на фестивала е трябвало да се покажат 45 филма от 18 европейски страни. Сред тях има впечатляваща българска секция от филми - документални и игрални. 

"Освен „В кръг “ на Стефан Командарев, фестивалът щеше да покаже новата лента на талантливата режисьорка Светла Цоцоркова „Сестра“, който тепърва излиза и щеше да види бял свят по време на форума. В програмата ни беше и нашумелият „Доза Щастие“ на Яна Титова - една силна история за млада жена , която успява да превъзмогне дългогодишна наркотична зависимост, „Писмо до Антарктида“ на Станислав Дончев - с талантливата  Ирмена Чичикова в главната роля", разказва Ралчева.

„Жертва на пешки“ на Асен Владимиров, „Тайният живот на Вера“ на Томислав Христов - копродукция с Дания и Финландия са част от документалните заглавия. Сред тях е бил и „Какъв цвят има този свят“ на Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов. "Филм за малко известната у нас поетеса Данила Стоянова, която умира на 23 години, но нейните стихосбирки са преиздавани у нас, в САЩ и стоят на специално място в холандския град Лайден, заедно със стиховете на други големи поети. Ще се постарая да покажем този филм и догодина", уточнява създателката на "Златната липа". „Калин и отбора на затвора“ на Петко Гюлчев, две ленти на изключителната продуцентка на „Агитпроп“ Мартичка Божилова и „Най-сладкото“ са част от документалната селекция, която е трябвало да види публиката на фестивала. "Съжалявам, че цялата тази селекция няма да може да се види сега, но вярвам, че някои от заглавията, особено тези, които са произведени през 2019-а, ще намерят място и в програмата на фестивала през 2021 година", уточнява тя. 

Магдалена Ралчева се надява журито, което щеше да оценява филмите от конкурсната програма да остане същото, освен ако на някой от членовете не му се появи важен ангажимент, защото до следващата година има много време.

"Председател на журито, който много бих искала да остане и догодина, е големият български оператор и режисьор Емил Христов, заснел майсторски едни от най-хубавите  български ленти. В петчленното жури за първи път имаме италиано-американска режисьорка, която се проявява и като талантлив оператор - Мо Скарпели. Последният ѝ филм е получил номинация за наградата „Кристална мечка“. Друг член на журито е руската актриса Елена Морозова, чиято кариера започва от 8-годишна възраст и до днес се снима изключително активно в киното и в телевизионни сериали. Димитрий Цинцадзе е грузински режисьор, който има 13 филма досега, а от 1996 година живее и работи в Берлин. Френският кинорежисьор Антоан Реймбо е петият член на журито", казва тя и пожелава на всички да сме здрави и "да преодолеем час по-скоро препятствието, пред което се е изправило цялото човечество. Вярвам, че това ще се случи. Вярвам, че фестивалът е жив и ще продължи да увеличава своите почитатели така, както го е правил и досега през годините. Защото липите ще продължават да цъфтят и киното ще продължи да дава своите вдъхновяващи плодове".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com