Паметникът на Шипка може да остане без охрана

61936
Паметникът на Шипка може да остане без охрана
Снимка: БГНЕС

Четири години след като се чу идеята Паметникът на свободата на връх Шипка да остане без полицейска охрана, темата отново е на дневен ред.

Тази година на 26 август се навършват 80 години от откриването на величествения монумент. Той може да посрещне юбилея си без полицейска охрана. Това потвърди пред БГНЕС директорът на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа" Данчо Данчев. Той е в отпуск до понеделник, но коментира, че до него е пристигнала информация за това намерение. Заповедта е трябвало да бъде връчена днес, но поради отсъствието му, това се отлага за 4 август.

Орешарски поиска от Шипка единство поне в родолюбието

Премиерът Пламен Орешарски поиска от връх Шипка българите днес да са единни поне в родолюбието си. Той каза това в речта си по време на...

През юли 2010 година мемориалният комплекс на връх Шипка за малко да остане неохраняем. Полицейската охрана трябваше да бъде свалена, тъй като с Постановление № 4 на Министерския съвет Шипка бе изключена от списъка на стратегическите обекти, които се охраняват от Министерството на вътрешните работи.

Мярката бе наложена с цел реализиране на икономии. Тогава директорът Данчо Данчев получи предизвестие от МВР, че полицейските служители напускат комплекса. Още тогава той определи случващото се като сериозен проблем, тъй като в музейната експозиция на Паметника на свободата има стотици ценни експонати от Руско-турската освободителна война. Освен това част от експозицията е на открито и така ще се превърне в лесна плячка за крадците. Тогава до сваляне на охраната не се стигна, след като се намериха средства за гардове.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com