Писъци, крясъци и жандармерия при бутането на ромски къщи в Стара Загора

84824
Писъци, крясъци и жандармерия при бутането на ромски къщи в Стара Загора
Снимка: БГНЕС

В истински цирк се превърна опита на местната власт в Стара Загора да бъдат бутнати 55 незаконни постройки в квартал „Лозенец”, предимно къщи на роми. Всеки от собствениците на съответната постройка е предупреден по надлежен ред с документи.

С писъци и крясъци ромите се хвърлиха пред жандармерията, която трябваше да въведе ред, за да може багерите да си свършат работата. Пред камерата на Нова телевизия ромите обвиняваха кмета на Стара Загора Живко Тодоров, че сега им бута жилищата, а преди им е давал кебапчета да гласуват за него и е обещавал „в църквата” да им узакони постройките. "С камъни ще ходим да го мерим, той е виновен", пищеше една от жените. А други се жалваха в каква държава живеем и окупираха покриви на къщи, грабвайки керемиди, бутилки и чаши, за да замерят багерите. Двама от атакуващите роми бяха арестувани. Няма заповед за тази къща, викаше един от циганите, а друг добавяше: "Не ме питайте за документи, децата падат". (бел. ред. - от покрива)

Жители на „Столипиново“ искат бутане на още незаконни постройки

Жители на пловдивския квартал „Столипиново” искат да бъдат премахнати и други незаконни постройки в квартала. Това съобщи з...

Според Тодоров на територията на парк „Борова гора” не може да има постройки. Предприехме мерки и няма начин те да бъдат узаконени, подчерта изрично градоначалникът. Той поясни, че не може да има къщи тук и каза, че всяка година в парк „Аязмото” ромите палят дървесина и има риск от унищожителни пожари. Проверете резултатите от местните избори и ще видите, че редовно от ромския квартал гласуват за други кандидати, не за мен, добави Тодоров. Не е ясно обаче хората, на които бутат домовете, къде ще живеят отсега нататък. Учудващо те имат лични карти и адресна регистрация, макар повечето да са регистрирани на един адрес.

Още през май трябваше да има бутане на тези постройки, но тогава акцията беше отложена, защото полицията не можа да осигури охрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com