X
 
 

Подписка за паметен знак на маестро Димитър Димитров в Стара Загора 

1192 0
Подписка за паметен знак на маестро Димитър Димитров в Стара Загора 
Снимка: Държавна опера - Стара Загора
По повод отбелязването на 90-годишнината от рождението на маестро Димитър Димитров, дългогодишен главен диригент и директор на Държавна опера - Стара Загора, стартира подписка за поставяне на паметен знак на маестрото. Тя е инициирана от Съюза на учителите ветерани в Града на липите. 

До края на седмицата документът може да бъде подписан в билетната каса на операта, за да бъде внесена след това за разглеждане от комисиите в общинския съвет. 

Маестро Димитър Димитров е роден на 11 юли 1929 г. в Кюстендил. От 9-годишен живее в Стара Загора при вуйчо си Георги Стоянов, който дългогодишен концерт майстор в Старозагорската опера. 19-годишен вече е цигулар в оркестъра, а след това постъпва в Музикалната академия в класа по хорово диригентство на Димитър Русков и оркестрово - при Васил Стефанов.

След като завършва през 1959 г. е назначен за диригент в Старозагорската опера, където преминава целият му творчески път. През 1967 г. по негова инициатива започва ежегодното провеждане на Декемврийски музикални дни. През 1973 г. те прерастват във Фестивал на оперното и балетното изкуство - най-голямото национално музикално събитие и до днес. За 40 години е бил диригент, главен диригент, главен художествен ръководител и директор на Държавна опера - Стара Загора. Под ръководството му театърът израстна професионално и се наложи като водещ в страната.. През 1996 г. Димитър Димитров получава званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Умира внезапно на 5 февруари 1999 г.

Actualno.com

Етикети:

Св. преподобни Атанасий Изповедник
Св. преподобни Атанасий Изповедник

Преподобният Атанасий се родил в град Константинопол от благочестиви родители. Те живеели богоугоден живот и били много богати. От дете той се...

Последно в Актуално