С лавандулово вино канят на фестивал в Средно градище

18209
С лавандулово вино канят на фестивал в Средно градище
Снимка: Getty Images/Guliver

С лавандулов мед и вино канят на гости на Националния фестивал на лавандулата, който стартира утре в чирпанското село Средно градище. „Това е второто издание на фестивала, който се провежда в два центъра на лавандулата у нас. Следващата седмиа фестивалът продължава в Генерал Тошево”, информира Нина Гиргинова, председател на организационния комитет.

По думите й първите лавандулови насажедния са се появили в Чирпанско още в началото на ХХ-ти век, а през последните години площта им бързо нараства. През последните 10 години етерично-маслената култура се отглежда и в Добруджа, затова там е продължението на фестивала.

Добра година за производителите на лавандула

Жътвата на лавандула в казанлъшкия край е в разгара си. Стопаните очакват добра реколта и по-висока изкупна цена за лавандуловото мас...

„От 2012 г. с добив на 120 тона лавандулово масло годишно, България е производител №1 в света. По-качественото българско лавандулово масло е от района на Чирпан”, обясни Гиргинова. Основните дестилерии са в селата Пъстрово и Зетьово.

„Нашата идея е от догодина да предложим нов продукт - лавандулов туризъм. Вече има заявен интерес от страни в Европа и Близкия Изток”, информира още Гиргинова. Ще бъде открит и Музей на лавандулата в Средно градище. Селото вече има и свой „патентован“ билков чай с название „Lavender Girl“ („Лавандулово момиче“). В него се преплитат ароматите на риган, жълт кантарион и, разбира се, на лавандула.

Фестивалът ще стартира с туристическа лавандулова пътека из масивите, която ще започне в 8.00 часа утре.

На обяд ще заработи и лавандулов базар, на който ще има лавандулов мед и вино, лавандулови сладка, лавандулова цитронада, кексчета с лавандулов аромат, ароматни торбички и много други подобни изкушения от дребни производители на екопродукти.

Лавандулата има лечебни свойства

Австрийски изследователи стигнали до заключението, че лавандулата може да бъде заместител на лекарствата срещу депресията. Допълнител...

От 17.00 часа започва среща на производители на лавандула с представители на земеделските структури в сектора.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора