С много настроение, усмивки и вълнение премина първият учебен ден в старозагорските училища (СНИМКИ)

2175
С много настроение, усмивки и вълнение премина първият учебен ден в старозагорските училища (СНИМКИ)
Снимка: Община Стара Загора

Над 17 хиляди ученици посрещнаха днес първия учебен ден в Стара Загора. 1414 бяха първокласниците, които започнаха своето ново начало в класните стаи. IV ОУ „Кирил Христов“ тържествено отбеляза новата учебна 2023/2024 година в обновения си училищен двор. Гости на празненството бяха зам.-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова, зам. областният управител на Стара Загора Методи Марков, зам.-ректорът на Тракийски университет доц. Емил Славов, директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов, общински съветници и други.

„С огромно вълнение съм тук днес, за да ви поздравя за началото на така чакания първи учебен ден. Бъдете здрави, бъдете будни и следвайте мечтите си. Уважавайте своите родители и учители – те ще ви показват правилния път“, поздрави ръководство, учители, родители и ученици на IV ОУ „Кирил Христов“ Надежда Чакърова.

Най-много първокласници в Стара Загора тази година посрещна VI ОУ „Св. Никола“. Малчуганите, които за първи път прекрачиха прага му са 132. Тържеството им започна с водосвет, отслужен от свещенослужещи от Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Поздрав към ръководството, екипа и учениците на Светиниколското училище, отправи зам.-кметът Милена Желева. Тя поднесе адрес и букет от името на кмета Живко Тодоров на директора Дарина Гайдарова. „Мили деца, само след минути ще прекрачите прага на вашето първо училище – това не се забравя. В живота си ще правите тази крачка през много врати – правете я уверено и помнете емоцията, която изпитвате днес“, обърна се тя към развълнуваните първолаци.

Още: Тракийският универистет "Стара Загора" откри тържествено учебната година

„Вярвам, че целият екип на това прекрасно училище се старае да показва правилния път на всяко дете, че е добър пример. Образованието е нещо свещено и това е доказано в историята ни. Всички тук сте наследници на едно от най-старите училища в нашия град – Светиниколското – гордейте се с това и бъдете устремени към успехи! На добър час!“, допълни още зам.-кметът. В тържеството се включиха още Дарин Петков – председател на ПК по култура, туризъм и вероизповедания на Общинския съвет и директор на Кукления театър, Светла Тодорова – директор на Драматичен театър „Гео Милев“ и други. Музикални изпълнения представиха възпитаници на школото. Милена Желева отправи сърдечни пожелания и към възпитаниците, учителите и ръководството на още едно старозагорско училище – НУ „Димитър Благоев“.

За 71-и път, Пето основно училище отвори врати за своите първокласници. Ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова пожела на малчуганите да следват пътя на знанието и да създават истински приятелства и мили спомени в класните стаи.

Още: Близо 4000 участници събра тазгодишният събор "Богородична стъпка" (СНИМКИ)

ГПЧЕ „Ромен Ролан“ посрещна новата учебна година също с изцяло обновен двор, много усмивки и талантливото изпълнение на възпитаничката Павлина Антонова от 9 Б клас. „Да си роменролановец означава отговорност, дълг и най-вече гордост. Прославяйте града ни и се изкачвайте смело по стълбичката на успеха. На добър час!“, отправи поздрав Надежда Чакърова.

С тържествено освещаване на нов физкултурен салон откриха учебна година в III Основно училище „Кольо Ганчев“. „Бъдете винаги толкова усмихнати и щастливи, попивайте знания и умения и имайте една успешна нова учебна година. Радвам се, че с общи усилия физкултурният салон е вече факт и се надявам да го ползвайте с любов към спорта и радост в сърцата“, приветства Надежда Чакърова.

Гости на откриването бяха още зам.-кметът Красимира Чахова, областният управител Ива Радева, зам.- ректорът на Тракийски университет доц. Емил Славов, директорът на Държавен куклен театър Стара Загора Дарин Петков и представители на Инър Уийл Клуб Стара Загора-Берое с подарък към училището - книги, които предстои да бъдат наредени в нов кът за четене, също създаден от клуба.

Математическата гимназия също посрещна своите възпитаници с пъстро тържество. Зам.-кметът Радостин Танев поздрави директора на ПГМГ „Гео Милев“ – Мариета Петрова, учителите и учениците като им пожела здраве, късмет и да вярват в мечтите си, дори да им се струват твърде големи. Танев бе специален гост и на тържеството във  Второ ОУ „П. Р. Славейков“. „Денят е специален – 15 септември е винаги такъв. Той е изпълнен с надежда и много възможности. Вълнение за всички, които за първи път прекрачват прага и нетърпение за всички останали, които вече уверено вървят по пътя на знанието. Помнете – това е силата, в знанието е ключът към успеха. Всички вие сте част от едно наистина елитно училище – гордейте се, тук може да получите всичко, от което имате нужда, за да бъдете образовани и достойни“, сподели по време на церемонията Радостин Танев. Той изказа и благодарност за самоотвержеността на учителите, които неуморно се грижат за бъдещето на най-важната част от обществото – децата. Част от събитието във Второ ОУ бяха още председателят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, директорът  на Регионалния исторически музей Петър Калчев и други.

Зам.-кметът Красимира Чахова бе част от празника и на XI ОУ “Николай Лилиев“, а секретарят на Общинска администрация Делян Иванов бе гост на СУ „Иван Вазов“, където цветята за учителите бяха заменени от дарение за малката Ромина, нуждаеща се от лечение.

На 15 септември най-новата детска градина в Стара Загора - „Липа“ посрещна своите първи три групи с много настроение и детски усмивки.  

Още: "Beerфестът" в Стара Загора радва хората с богата музикална програма (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com