Ще се работи за възстановяването и на потопената в язовир "Копринка" черква (СНИМКИ) 

7287
Ще се работи за възстановяването и на потопената в язовир "Копринка" черква (СНИМКИ) 
Снимка: Старозагорска митрополия

След посещение на Старозагорския митрополит Киприан днес в павелбанското село Виден Негово Високопреосвещенство, кметът на община Павел баня Иса Бесоолу, епархийският съветник Георги Йорданов, протосингелът на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов, архиерейският наместник на Казанлък свещеноиконом Петко Мотев и свещенослужители се обединиха около идеята да работят за възстановяването на „Потопената църква“ във водите на язовир „Копринка“. 

Храмът „Св. Атанасий“, който се е намирал в центъра на с. Виден е построен между 1851-1854 Г. Той е бил най-красивият в района и е известен с това, че имал най-кристалният камбанен звън. Даже се твърди, че акустиката й можела да се мери с тази на Миланската скала. Тайната за нея се крила в трик на строителите на черквата. 

В стените й майсторите зазидали празни глинени гърнета по сложна схема, благодарение на която кухините перфектно отразявали църковните песнопения. В нея имало и балкон, на който на празници се разполагал църковният хор.

В средата на ХХ век, когато ударно се изграждат язовири и водноелектрически централи, е построен с бригадирския труд на младежи от цялата страна и язовир „Копринка“. През 60-те години районът е залят от каптираните от р. Тунджа водни маси, а хората са изселени.

Днес на това място има голо поле, на което се виждат останките на храма и все още стои камбанарията му, която е била и място, на което щъркели са свивали гнезда. 

С дарения от местните жители в центъра на „преместеното“ село Виден през 2006 година е направена първа копка за нов православен храм, който отново носи името на Св. Атанасий. За неговото изграждане лични средства е вложил предишният кмет на община Павел баня Станимир Радевски, а много труд и постоянство - дългогодишният кметски наместник на Виден Славчо Колев и църковното настоятелство. Негов председател е свещеноиконом Иван Тотунов, а членове са Николина Тодорова, Анка Тенева и Видка Христова. Борис Георгиев е автор на арихтектурния проект, дърворезбата е дело на Иван Бубев, а техническото обслужване - на Николай Колев. Днес владиката се срещна и с хората от селото, за които беше осветен курбан за здраве.

На 9 май в „потопената църква“ на яз. „Копринка“ ще бъде отслужен молебен, а на следващия ден ще бъде осветен новопостроеният храм „Св. Атанасий“ в с. Виден. 

Припомняме, че в началото на август миналата година Старозагорският митрополит Киприан отслужи божествена света литургия в черквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, която е под водите на язовир „Жребчево“ и е единствената материална следа от заличеното село Запалня. И двата храма се намират на територията на Стата света митрополия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора