Стара Загора отново се присъединява към Международния ден на редките болести

2636
Стара Загора отново се присъединява към Международния ден на редките болести
Снимка: Фейсбук

В Стара Загора отново ще подкрепят инициативите за Международния ден на редките болести - #RareDiseaseDay. Тази година той ще се отбележи под мотото “Редките са много, силни са и имат достойнство. Палец нагоре, подкрепи ги и ти“.

Първото събитие в Града на липите ще бъде на 22 февруари - Болница за плюшени мечета, което ще се проведе в Къщата на семейството и общността в с. Калитиново. Семинар по редки болести на тема „Диагностика, лечение, рехабилитация и психосоциална подкрепа” ще се проведе на 28 февруари от 13 часа в аулата на медицинския факултет на Тракийския университет. В нея ще вземат участие доц. Руска Паскалева, д-р Рени Колева, д-р Росица Лавчева и Радостина Азманов.

Стара Загора почете делото на Апостола (СНИМКИ)

За първи път Стара Загора почете делото и живота на Васил Левски на 18 февруари. Стотици старозагорци дойдоха на общоградския ритуал по...

На 29 февруари от 09:30 до 13:30 часа  в Рехабилитационен център "Кинезе-3" ще има Ден на отворените врати, на който ще се извършват в прегледи и консултации от доц. Паскалева за пациенти с редки болести. За запазване на час пациентите могат да се обадят на телефон 0887 39 93 47. Същия ден със специално събитие денят ще бъде отбелязан от 11 до 13 часа и в МОЛ Галерия. 

Организатори и партньори на инициативите са Сдружение “Самаряни”, Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Стара Загора, Националният алианс на хората с редки болести, Сдружението на Тарловите пациенти в България - Лечение без граници, Асоциацията на студентите медици в Стара Загора, Рехабилитационен център “Кинезе-3”, TIENS, МОЛ Галерия. 

Международният ден на редките болести се отбелязва за 13-а поредна година в цял свят. По този начин пациентски организации и техни партньори обединяват усилия за повишаване на осведомеността за редките болести и за проблемите на хората, засегнати от тях. Над 6 хиляди са редките болести, за които се работи пациентите да получават навременна диагноза, лечение, грижи и социални възможности. Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и за лечение. В 80 на сто от случаите те са генетично обусловени, а в останалите 20% са резултат от бактериални или вирусни инфекции, алергии, фактори на околната среда и др. Единствената надежда за страдащите от редки болести семействата им са научните изследвания. 

В Европа под „редки болести“ се разбират състояния или заболявания, които се проявяват при по-малко от един на 2000 души. Около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести в Европейския съюз, а близо 350 милиона са засегнатите в световен мащаб

Над 25 милиона лева по Програмата за морско дело и рибарство отварят в 15 приема 

Над 25 милиона лева в 15 приема ще бъдат отворени по Програмата за морско дело и рибарство, съобщи днес в Стара Загора заместник-минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора