Стара Загора почете защитниците си (СНИМКИ)

1993
Стара Загора почете защитниците си (СНИМКИ)
Снимка: Община Стара Загора

„За мен е голяма чест да ви приветствам на тази дата на този хълм, на който преди 142 години българските опълченци сътвориха истински подвиг. Те запазиха от плен Самарското знаме. Благодарение на своята кръв и саможертва направиха така, че за Стара Загора да се говори с уважение, каза в словото си кметът Живко Тодоров слово по повод годишнината от тежките боеве в защита на града. „Този истински български дух възстановява града ни след това, защотослед битките – той е сринат до основи. Иска се много упоритост, много труд, много самоотверженост, за да бъде възродена Стара Загора, която виждаме пред нас. Град, построен върху костите на нашите деди. Такъв е духът на старозагорци – трудолюбив, признателен, помнещ и уважаващ. Радвам се, че днес тук има толкова гости, които изказват уважение към героите дали живота си, за да я има Стара Загора, за да има бъдеще. Нека помним и носим в сърцата си онези, заради които днес ни има“, подчерта Тодоров.

На паметната вечер „Възхвала за Стара Загора“ хиляди жители и гости на града дойдоха на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където снощи Националната гвардейска част представи церемония и концерт по повод годишнината от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война.

„В кръговрата на всекидневието, ние рядко се спираме, за да отправим молитва за душите на жертвите и обикновено не се събираме да говорим за онези жестоки дни – освен на днешната дата. Но тези дни са оставили дълбоки и болезнени белези в паметта на потомството. Останали са закодирани в гена на оцелелите и свидетелите. Видимите следи от погрома са отдавна погребани. Дълбоко в земята са заровени отломките. Няма я миризмата на кръв и барут, но над болката и ужаса, когато си припомняме погрома, тук винаги се долавя вечно живата гордост от бойното кръщение на младото българско опълчение, от изумителната им самоотверженост, от спасеното от плен в касапницата Самарско знаме“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

С венци и цветя беше отдадена почит пред героите, а в подножието на 50-метровия монумент беше гирлянд на славата. На честванията на паметните събития от преди 142 години официални гости бяха и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, народните представители Борис Кърчев, Георги Гьоков, Драгомир Стойнев и Радостин Танев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, Старозагорският митрополит Киприан, областният управител Гергана Микова, заместник-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, делегация от побратимения руски град Самара, представители на държавни и местни институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

21 нови обитатели има Зоопарк Стара Загора (СНИМКИ)

Община Стара Загора създава център за изложения и събития (СНИМКИ)

Кинофестивалът "Златната липа" в Стара Загора влиза във второто си десетилетие с нова награда

Месец май ще бъде месец на екологията в община Стара Загора

Ето колко ще струва ремонтът на ключова улица в Стара Загора

През юни Стара Загора отново ще бъде джаз

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора