Старозагорският журналист Христо Христов с номинация за Наградата „Стара Загора“ посмъртно

3057
Старозагорският журналист Христо Христов с номинация за Наградата „Стара Загора“ посмъртно
Снимка: Атанас Жеков

Журналистите от Града на липите внесоха на Велики четвъртък предложение за присъждане на Наградата „Стара Загора“ за 2023 г. в направление „Култура и изкуство“ на журналиста Христо Христов посмъртно.

„Град Стара Загора е уникален с това, че неговата журналистическа школа е сред най-успешните в страната – пример за обективност, плурализъм и висок професионализъм. Един от тази плеяда бе журналистът Христо Христов, напуснал този свят на 18 март т.г. след едногодишна борба с коварна болест. Той беше един от емблематичните „пишещи братя“ в Града на липите, региона и страната и остави трайна следа в сърцата и умовете на всички, които са се докоснали до неговите дух и талант“, се казва в предложението.

Георги Милков: Животът е най-големият сценарист

"Хората са склонни да вярват, че някакъв сценарен екип от свръх надарени пребогати някъде в тъмното дърпа шнуровете и лостовете на съби...

Част от мотивите на гилдията е, че през десетилетната си журналистическа работа Христо Христов  популяризира „в национален и регионален мащаб постиженията на старозагорските културни институции – Регионален исторически музей – Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Куклен театър – Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев“, Съюз на българските художници – Стара Загора, библиотеки, професионални и самодейни състави, както и творчеството и дейността на най-видните творци старозагорци.“

В мотивите на внесеното предложение се подчертава изключителният принос на Христов за опазването на културно-историческото наследство на града. Той води сериозни битки с местни и национални институции години наред за десетките артефакти, които се появяваха при строителни и ремонтни дейности в Стара Загора и региона.

Предложението е внесено от: екипите на в. „Старозагорски новини“, на Радио Стара Загора, на ТВ Стара Загора и на ТВ Загора, Павлина Дудева – БТА, Ваньо Стоилов – „24 часа“, Теодора Христова и Светослав Стоянов – бТВ, Атанас Жеков – фоторепортер, Венета Асенова и Илко Груев – infoz.bg, Светла Тенева – stz24.com, Виктор Пенков – allszg.com, Николина Николова – zagora.bg, Стефан Стефанов – zara-live.com, Сашка Панайотова и Стоян Стратиев – „Дивидент Медия“, Нели Филипова, Таня Димитрова, Дима Тонева и Анжелина Велчева – журналисти на свободна практика, Надя Лилова – пиар на Тракийския университет, Благовест Илиев – пиар на Старозагорската митрополия.

Номинацията на Христо Христов е първата за журналист в посттоталитарната история на Стара Загора.

Румънски журналист с номинация за Нобелова награда за мир

Румънски журналист е номиниран за Нобелова награда за мир, заради приноса си в разобличаването на организираната престъпност и политиче...

Наградата „Стара Загора“ се връчва ежегодно от Община Стара Загора по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Учредена е през 1968 г. и се присъжда индивидуално и колективно в две направления – наука и образование и култура и изкуство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Ето колко ще струва ремонтът на ключова улица в Стара Загора

През юни Стара Загора отново ще бъде джаз

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com