В 32 кадъра показаха частица от историята на емблематичния филмов фестивал "Златната липа" (СНИМКИ)

1152
В 32 кадъра показаха частица от историята на емблематичния филмов фестивал "Златната липа" (СНИМКИ)
Снимка: Община Стара Загора

Фотоизложба с 32 кадъра, запечатали едни от най-красивите моменти от 10-годишната история на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, беше официално открита днес в Стара Загора. Тя е подредена по алеята край пешеходната зона в южната част на парк „Пети октомври“.

Фотосите припомнят моменти от награждаването на любими актьори като почетния гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, големите актриси Татяна Лолова и Гинка Станчева, които за жалост вече не са между нас, гостуването на чуждестранните кинозвезди Джанкарло Джанини и Ян Енглерт, които също получиха своите отличия за цялостен принос в киното. Главната заслуга по подбора на кадрите е на основателя на фестивала – кинорежисьора Магдалена Ралчева.

Интересни събития съпътстват кинофестивал "Златната липа" в Стара Загора

Очакваното с много вълнение десето издание на кинофестивала „Златната липа“ ще зарадва своите почитатели не само с впечатля...

„Добре дошли на откриването на ретроспективната изложба, която проследява важни моменти от развитието на фестивала „Златната липа“. Началото бе дадено през 2013 година и въпреки многото трудности за тези изминали години, Стара Загора не просто се утвърди като град, свързан с развитието на европейското кино, но се и затвърди като място, където подобно събитие може реализира огромния си потенциал. Пожелавам още много години напред да имаме този така чакан и обичан емблематичен фестивал, докосващ старозагорци", каза при откриването на експозицията зам.-кметът на общината Милена Желева. Тя допълни още, че всеки един фотос, показан в изложбата, е запечатал кадър от историята, събрана в 10-те изминали години. „Фестивалът е подарък към всички старозагорци и гости на града, към всички ценители на новото европейско кино, към българските кино дейци. Все по-големият интерес на публиката говори, че събитието е разпознато, прието, но и че се надгражда с времето. Тази година "Златната липа" отново ще е на 3 сцени“, допълни Милена Желева.

 „Това е един от най-красивите културни празници на Стара Загора. По време на фестивалните дни градът става столица на европейското кино. И е най-щедрият жест към старозагорци и за гостите на града от Община Стара Загора, която през всички тези години подкрепя финансово фестивала и позволява входът за всички прожекции да бъде свободен“, допълни Диана Атанасова, началник на отдел "Култура".

Гости  на събитието бяха  и трима от фотографите, автори на някои от кадрите в изложбата, но и неизменна част от събитието в годините - Жейна Желева, Рад Димитров и Димитър Александров. Изложбата ще бъде на разположение и малко след края на фестивала.

Юбилейното издание на "Златната липа" ще  бъде официално открито тази събота, 27 май, от 17.30 часа пред западния вход на Старозагорската опера и ще продължи до 31 май. За поредна година с помощта на Община Стара Загора филмите ще се прожектират в три зали, за да може всеки от 48-те филма в програмата да има най-малко две прожекции. Това са залите на Старозагорската опера, на РБ „Захарий Княжески“ и на Културен център „Стара Загора“.

Седмица на детските мечти под липите по повод 1-ви юни

Пъстра палитра от събития ще оцвети празника на най-малките жители и гости на Стара Загора по повод 1-ви юни. Денят на детето ще бъде о...

 Програмата на фестивала по дни и часове може да бъде видяна в сайта на „Златната липа“ – www.thegoldenlinden.com.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com