Физик от Търговище ще се обучава в Церн

5252
Физик от Търговище ще се обучава в Церн
Снимка: Getty Images / Guliver

Соня Симеонова – старши учител по физика и астрономия във Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“ в Търговище е единственият учител от областта, класиран за участие в Националната учителска програма за квалификация в ЦЕРН, информираха от гимназията.

Преподавателката ще посети ЦЕРН – Женева в периода от 25 юли до 2 август. Соня Симеонова е включена в групата от 39 учители от страната, отговарящи на определени изисквания - участие в училищни, общински, регионални, национални и международни проекти и програми, в практически разработки и научни изследвания по физика и астрономия и др.

ЦЕРН отново пусна Големия адронен колайдер

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) пусна днес отново - две години след неговото спиране - Големия адронен колайдер...

От програмата за обучение на български преподаватели в Eвропейската организация за ядрени изследвания в Швейцария до момента са се възползвали над 140 български учители по физика, астрономия и природни науки.

Те имат шанса да минат курс в лаборатория на ЦЕРН, който освен лекции включва и лабораторни упражнения. Целта е преподавателите да разработят начини, по които знанията им да се приложат в уроците по физика, астрономия и природни науки у нас.

ЦЕРН разполага с най-големия комплекс от ускорители в света. Създаден през 1954 година, той събира физици от цял свят, които проучват произхода на материята и силите, които я удържат.

Освен учители възможност да посетят ЦЕРН и да видят какво се случва там са имали и над 1300 български ученици.

Големият адронен ускорител в ЦЕРН ще търси тъмната материя

Обновен и с увеличена мощност, големият адронен ускорител ще започне отново да функционира следващия месец, отваряйки врата към нова об...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com