X
 
 

Нов случай на африканска чума при диво прасе в Търговище

3899 0
Нов случай на африканска чума при диво прасе в Търговище
Снимка: Pixabay
Нов случай на африканска чума при диво прасе е регистриран в община Търговище, съобщават от областната администрация, цитирани от Агенция "Фокус".

Заради случая е обявена инфектирана зона, в която е забранен достъпът на всички лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта африканска чума по свинете и мерките за биосигурност.

Десислава Танева: Пикът на африканската чума отмина, кризата остава

Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай. Това каза министърът на земеделие...

Поставени са предупредителни табели около подзона „А” - на хижа "Младост", на подхода към пътеката и по асфалтовия път към хижата, на отбивките на пътя София-Варна, на пътеката към крепостта Мисионис. Осигурени са ежедневни дежурни екипи в района на ресторант „Ловна среща” за недопускане на външни лица в подзона „А”. Извършват се претърсвания на подзона „А“ от членове на ловно-рибарски дружества и Държавно горско стопанство „Търговище” за умрели диви свине.

В подзони „Б” и „В” на определената инфектирана зона могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност. Ловът в подзони „Б” и „В” се осъществява при стриктно спазване на правилата при лов в инфектирани зони.

 

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално