Предлагат проект за почасови социални грижи в Търговище

4231
Предлагат проект за почасови социални грижи в Търговище
Снимка: Gettyimages

Център за почасови социални услуги ще се изгражда в Търговище с европейско финансиране, съобщава Topnovini.bg. Това става ясно от докладна записка на заместник кмет Емине Якубова, която ще бъде внесена на предстоящата сесия на Общинския съвет в сряда. В нея се иска съгласието на местния парламент за кандидатстване по Оперативна програма "развитие на човешките ресурси" откъдето Общината може да получи до 500 хиляди лева за новата социална услуга и то като изцяло безвъзмездна помощ, без да вади пари от местната хазна за съучастие.

Парите се дават приоритетно за да се подобри качеството на живот на хора с увреждания и хора на възраст над 65 години, които не могат да се обслужват сами и в същото време ако за тях се грижат техни близки, те да имат възможност да се върнат на пазара на труда, а тази грижа да бъде поверена на други.

Хиляди пенсионери работят, за да живеят

Около 150 хиляди пенсионери работят у нас, а всеки десети от тях е останал на старото си работно място след като се е пенсионирал. С...

"Процедурата е иновативна по своята същност. Възрастните хора и лицата с увреждания трябва да имат гарантирана възможност за избор на услуги и да бъдат подпомагани при вземането на решения, коя е услугата, която в максимална степен отговаря на техните потребности. подкрепата ще бъде насочена към улесняване достъпа и до здравни услуги и към развитие на социални услуги в общността, в подкрепа на социалното включване на хора с увреждания, както и до улесняване достъпа им до заетост", се каква в мотивите на докладната на заместник кмета Якубова.

Предложението е новия център за почасови социални услуги да се позиционира в общинска сграда, като общинските съветници трябва да се съгласят имота да се използва за същите нужди минимум три години след края на проекта. Необходимо е също така да се поеме ангажимент, че половин година след отчитането, услугата ще продължи да се поддържа.

 

 

Калфин нито подкрепя, нито възразява срещу данъка за работещите пенсионери

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин все още няма категорично мнение дали да има 10% данък върху пенсиите на работещите пе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com