Блестящ Григор Димитров е на 1/8 финал в Рим

25882
Блестящ Григор Димитров е на 1/8 финал в Рим
Снимка: Getty Images/Guliver

Григор Димитров за първи път в кариерата си достигна до осминафиналите на Мастърса в Рим, след като първо се справи с Едуар Роже-Васлен, а днес победи със 7-6(3) 6-4 и Иво Карлович, взимайки реванш от хърватина за загубата в единствения им мач до този момент.

Когато на корта застанат двама тенисисти с изключителни сервиси, особено единият от които е д-р Иво, тогава логичното е да станем свидетели на истинска престрелка от начален удар, липса на дълги разигравания и множество ретури, които не попадат в корта. Точно това се случи в днешния двубой, а в първия сет не просто нямаше пробиви, ами нито един от двамата не успя да достигне дори до две точки в даден гейм, след като сервиращите без абсолютно никакви проблеми печелеха подаванията си.

Григор с победа на двойки в Рим

  Григор Димитров и неговият партньор Лукаш Росол победиха колумбийците Хуан Себастиан Кабал и Роберт Фара със 7-6(5), 7-6(5) и с...

Всъщност за тези първи 12 гейма посрещащите спечелиха всичко на всичко осем точки (3 за Димитров и 5 за Карлович), а в последвалия тайбрек Гришо поведе с минипробив, но веднага след това допусна грешка и той бе върнат. За щастие при 3-2 отличен ретур на Григор, последван от ефектен минаващ удар, отново му донесе предимство, а до края на тайбрека първата ни ракета загуби само още една точка.

Играеш ли срещу Карлович, трябва да се възползваш от малкото открили се възможности в мача, а точно това стори Гришо на старта на втория сет. При резултат 1-1 гейма първият сервис на д-р Иво изчезна, ретурите на Димитров заработиха на ниво, в последвалите разигравания хърватинът бе надигран и първият пробив в мача вече бе факт. Последваха серия от геймове в полза на сервиращите, включително и при 5-4, когато Григор не трепна в този последен гейм от днешния двубой.

Класирането на осминафинал означава чек за 37,555 евро от наградния фонд и 90 точки за ранглистата, но Гришо ще добави само 45 към актива си, тъй като имаше да защитава 45 от миналата година. Това му дава възможност през следващата седмица да регистрира рекордно класиране, но за да има шансове да стори това, ще трябва или да спечели поне още един мач в Рим и в същото време да достигне с един кръг по-напред от Джо-Вилфрид Цонга, или да достигне до полуфинал и тогава представянето на французина няма да има значение. В същото време в битката може да се намесят още трима тенисисти - Южни, Гулбис и Хаас, така че на този етап битката за местата в подножието на Топ 10 е повече от оспорвана.

В следващия си мач Григор Димитров очаква Дмитрий Турсунов или Томаш Бердих - тенисистът, който през миналата седмица го спря отново на осминафиналите, но на Мастърса в Мадрид. Дали Гришо ще има шанс да вземе реванш от чеха или пък ще срещне добрия си приятел Турсунов, ще научим по-късно тази вечер, а двубоят помежду им ще започне в 20:30 ч. българско време.

Роджър Рашид: Харесва ми Григор да атакува

Треньорът на Григор Димитров Роджър Рашид отговори в социалните мрежи на въпроси на феновете. Основната част от тях бяха свързани имен...

Статистиката от двубоя е повече от показателна относно концентрацията, с която Гришо игра през цялото време - 26 уинъра срещу само 5 непредизвикани грешки и реализиране на единствената възможност за пробив, до която достигна.

tenniskafe.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com