Цонга пречупи и Федерер, взе втора Мастърс титла в кариерата си

29757
Цонга пречупи и Федерер, взе втора Мастърс титла в кариерата си
Снимка: Getty Images/Guliver

За първи път от шест години, за първи път в Канада – Жо-Вилфред Цонга отново спечели Мастърс титла и отзнаменува по великолепен начин чудесната си седмица в Канада. Наелектризиращият французин победи на финала легендата Роджър Федерер със 7:5, 7:6 (3) като записа трета победа срещу швейцареца от три изиграни мача между двамата на канадска земя, а само за последните седем дни успя да победи четвърти играч от топ 10 в света – след Джокович, Мъри и нашия Григор Димитров, като за първи път постигна такова нещо в кариерата си.

Първият сет премина при по-ниско от очакваното ниво, като и двамата играчи имаха своите големи проблеми – първият сервис на Цонга отсъстваше, до средата на сета той вкарваше около 30-35%, докато ретурът на Федерер се беше изгубил някъде из северните дебри на Канада. Така, до 6:5 в полза на Цонга, зрителите не станаха свидетели дори на шанс за пробив, след като имаше само три дюса – два на сервис на французина и един на начален удар на Федерер. И точно тогава швейцарецът се пропука – от 30:30 той първо не намери линията от бекхенд, а след това изтряска напълно неконтролируемо форхенда си и подари първия сет на Цонга. Грешката в края на сета беше показателна за Федерер – на няколко пъти той направи много сериозни пропуски, изкарвайки топката с много и то от форхенд.

Цонга сложи край на надеждите на Григор за първи Мастърс финал

Всяко хубаво нещо си има край – за съжаление тази поговорка се потвърди и в полуфиналния мач на Григор Димитров срещу атрактивния...

Усетил, че играта му от основна линия изобщо не върви, Федерер започна да излиза все по-често на мрежата – вторият си сервис гейм го изигра само там, печелейки четири от пет изиграни точки. А в третия му сервис гейм Роджър пак беше изправен пред точка за пробив след поредна порция слаба игра. Тогава обаче дойде първият ас на швейцареца в мача, а малко по-късно той измъкна и гейма си след втори ас. Драмата за Федерер продължи и в четвъртия му гейм, когато подаваше, като тогава спаси вече цели четири точки за пробив, включително 15:40 и изравни за 4:4 гейма. В решителните моменти той или излизаше на мрежата, или успяваше да наниже ас, като танцът по острието на бръснача за швейцареца продължаваше – дотук в сета от основна линия той имаше пет пъти по-малко спечелени точки от Цонга и общо в мача двойно повече непредизвикани грешки!

Неприятностите за Федерер можеха да станат необратими в десетия гейм на сета, когато от 40:15 той допусна да се стигне до мачбол и о, чудо, го спаси след разиграване от основна линия и добър форхенд по правата. След това Роджър се нуждаше от цели пет шанса, за да успее най-накрая да изравни пак до 5:5.

В крайна сметка, незнайно как, сетът стигна до тайбрек, след като Цонга определено пропусна да го затвори много по-рано. В него все пак французинът успя да се добере пръв до минипробив, за 4:3 точки, след пропуск на Федерер от бекхенд по правата. Това се оказа решителният момент и след ас, печеливш форхенд и нова грешка от бекхенд на Федерер, Цонга се завърна в топ 10 на света – там, където му е мястото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com