Цонга сложи край на надеждите на Григор за първи Мастърс финал

24942
Снимки: Getty Images/Guliver

Всяко хубаво нещо си има край – за съжаление тази поговорка се потвърди и в полуфиналния мач на Григор Димитров срещу атрактивния французин Жо-Вилфред Цонга. След тежките мачове от предните кръгове, днес Димитров нямаше сили, а и явно не беше в най-добрата си форма като цяло на този турнир и отстъпи резонно с 4:6, 3:6 на вдъхновения си противник, който в Торонто вече нареди две поредни много престижни победи – срещу световния номер едно Новак Джокович и срещу Анди Мъри. Така на финала Цонга чака победителя от мача между легендата Роджър Федерер и испанеца Фелисиано Лопес.

За четвърти пореден път в Торонто Григор стартира срещата със сервис и влезе в мача по-бавно, но успешно, без да допусне драма в самото начало. Цонга обаче също се вработи бързо на сервис, което не беше учудващо – той е играчът с най-много асове в турнира дотук. Още по-лошото за Григор беше, че форхендът на Цонга, особено по правата, също заработи бързо.

Жребият в Синсинати е хвърлен, пак познати имена срещу Григор

Макар и все още да не е приключил Мастърсът в Торонто, вече е известен жребият от следващия голям подготвителен турнир преди US Open - ...

Решителният момент в първия сет дойде при 4:4 и 40:15 за Григор. Тогава той първо пропусна да направи печеливш бекхенд по правата, след това топката на Цонга закачи филето и Димитров я отигра лошо в опит за къса, а за капак последваха две атаки от форхенд на французина, втората от които на ретур и пробивът беше факт. Григор можеше да го върне в последния момент, след като успя да се закачи в гейма, в който Цонга сервираше за сета, но и при четирите шанса за пробив в полза на нашето момче французинът вкарваше мощен първи сервис, който ставаше или ас, или беше невъзможен за връщане. Не помогна дори и „Ястребовото око”, което Димитров използва два пъти – и двата пъти топката беше на линията. Единствената хубава новина за българина беше процентът му първи сервис – 61 на сто, нещо, което не бяхме виждали от началото на турнира, но Цонга, макар и с 49% първи сервис, развърза началния удар точно когато му трябваше.

Успешната развръзка на първия сет напомпа Цонга и той проби рано във втората част – за 2:1 гейма, след като Григор направи две много лоши грешки на мрежата и с цялостното си поведение показа, че бензинът в резервоара му просто не стига за толкова труден противник като французина след драмите в предните кръгове и особено тази с Кевин Андерсън. Но въпреки, че играта не му вървеше, Димитров показа характер в петия гейм и се спаси от 0:40, като отрази общо четири точки за втори пробив в сета, който вече щеше да означава фактическа категорична победа за Цонга. Все по-задъхващия се Григор едвам измъкна и следващия си сервис гейм, за 4:3 в полза на Цонга, като спаси още две точки за пробив, след като водеше с 40:15, но допусна нов спад и трябваше да показва класа първо от бекхенд по правата, а след това и от форхенд по правата. Логичният край все пак настъпи в деветия гейм, когато Григор пак се изправи пред 0:40 на свой сервис и този път от втория опит Цонга натисна форхенда по правата и това му спечели мача.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com