Джокович обърна Федерер и е на финал в Париж

45332
Снимки: Getty Images/Guliver

4:6, 6:3, 6:2 – световният номер две Новак Джокович запази живи надеждите си да се пребори за първото място в ранглистата в края на годината, след като се справи с Роджър Федерер на полуфинал в Париж. Джокович може да завърши на първо място в края на сезона само при титла тук, след това при трофей на Мастърса на осемте най-добри и ако Рафаел Надал не достигне до финал в Париж или ако достигне, да загуби и трите си мача в груповата фаза в Лондон, а Ноле да вземе две победи във финала на Купа Дейвис.

Първи сет

Ясни са групите за Мастърса на осемте най-добри в Лондон

Току що в Лондон беше изтеглен жребият за груповата фаза на турнира на осемте най-добри тенисисти през годината. Прави впечатление, че ...

Началото на срещата беше изцяло за Федерер – той достигна до шансове за пробив във всеки един от първите три сервис гейма на Джокович, като проби за 2:1 гейма. Швейцарецът варираше изключително много, излизаше често на мрежата, главно когато сервираше, а освен това използваше успешно къса топка. Именно с къса топка той успя да вземе подаването на Ноле, след като при дълго разиграване смени темпото и постави световния номер две в мат. Джокович пък нямаше нищо общо с вчерашното си представяне срещу Вавринка и правеше доста грешки – и от бекхенд, и от форхенд, като на два пъти сбърка нарисувани минаващи удари.

До 5:4 гейма Федерер изглеждаше малко по-добре на корта, но тогава дойде големият тест – Джокович стигна до четири точки за завръщане в сета в последния възможен момент, включително 15:40. При всичките обаче Федерер игра агресивно, излизайки три пъти на мрежата и карайки Ноле да играе минаващи удари под напрежение, които той или бъркаше, или Федерер улавяше на мрежата. Само при едната точка Джокович прати форхенд от равностойна позиция доста в аут. В крайна сметка Федерер се пребори и успя да затвори сета с 6:4.

Втори сет

Вторият сет започна отново с колеблива игра на Джокович – той направи три крайно нетипични грешки, включително невероятна от форхенд и Федерер стигна до два шанса за пробив. При първия Ноле се спаси със сервис, но при втория швейцарецът матира сърбина със силен форхенд по диагонала, който Джокович не успя да отиграе точно от воле.

Новак Джокович - тенис кралят на Китай

6:1, 3:6, 7:6 (3) - Новак Джокович успя да спечели поредния изключително драматичен мач в кариерата си и не позволи на Хуан-Мартин Дел ...

Изправен до стената, световният номер едно повиши нивото си и успя веднага да върне пробива след изтощително разиграване, в което изтиска грешка от Федерер, а след това швейцарецът сбърка бекхенд по правата на шанса за пробив за Ноле. Швейцарецът можеше веднага да си върне контрола с нов пробив, но сбърка два форхенда при 30:30 на сервис на Ноле, като особено първият трябваше само да го вкара в корта.

Тези моменти повлияха сериозно и инициативата постепенно премина при Джокович, който получи два поредни шанса да пробие отново при 3:2 гейма в своя полза. Федерер спаси и двата след страхотни отигравания, включително деми воле от бекхенд от основна линия, но след това направи две големи грешки, включително на мрежата и пробивът стана факт. Той се оказа достатъчен за изхода на втората част, като Джокович я затвори с 6:3 гейма и най-важното за него – върна увереността си.

Трети сет

Увереността на Джокович се покачваше все повече, а Федерер вече се задъхваше и се пропука още в третия гейм на частта – от 30:0 след две хубави атаки на мрежата, швейцарецът загуби четири поредни точки, като непредизвиканите грешки в играта му се увеличаваха.

Федерер си отмъсти на Дел Потро

6:3, 4:6, 6:3 - на турнира от сериите Мастърс в Париж Роджър Федерер най-после успя да победи високолетящия Хуан-Мартин Дел Потро и да ...

Пробивът се оказа напълно достатъчен за Ноле да си подсигури победата, а той успя да направи и още един в седмия гейм след феноменален форхенд от движение, който с висока парабола намери точно ъгъла на корта пред погледа на безпомощния Федерер. Това се оказа окончателния край и Джокович с лесен сервис гейм затвори мача.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com