Тенис съдбата целуна Григор Димитров и той е на полуфинал в Торонто

108609
Тенис съдбата целуна Григор Димитров и той е на полуфинал в Торонто
Снимка: Getty Images/Guliver

Невероятно, немислимо, невиждано - епитетите за днешната извънземна драма в мача на Григор Димитров срещу Кевин Андерсън просто не стигат. Българинът победи с 5:7, 7:5, 7:6 (6), като се измъкна по чудо от стоманената хватка на южноафриканеца в среща, която ще се помни дълго. И определено Андерсън ще я запише като една от най-горчивите си загуби, след като по подобен начин падна от Григор на финала в Акапулко по-рано през тази година. В следващия мач, на полуфинал, Димитров излиза срещу Жо-Вилфред Цонга.

Първи сет

Григор Димитров спечели първата си ATP титла 500 след неописуема драма

7:6 (1), 3:6, 7:6 (5) – Григор Димитров достигна до нови висоти в кариерата си, след като в третия си финал в турнир на ATP успя ...

Срещата започна доста оспорвано, като в първите пет гейма три минаха през дюс – два на Андерсън и един на Григор, като българинът догонваше южноафриканеца в сервис геймовете му от 40:0. Така и обаче не станахме свидетели на шанс за пробив, но за Григор хубавото беше, че форхендът работи, а бекхендът не дава чак толкова дефекти, както в някои моменти от мачовете срещу Йънг и Робредо.

Последва период, в който двамата вземаха набързо сервис геймовете си, до 5:4 за Григор. Тогава Андерсън пак поведе с 40:0, но Димитров го обърна до точка за пробив с цената на сетбол след страхотни изпълнения от форхенд, включително по диагонал в движение. Отговорът на Андерсън обаче беше смразяващ – два поредни аса и южноафриканецът се спаси, изравнявайки за 5:5. И точно в този момент ниският процент първи сервис – само 45 на сто за първия сет, с който Григор пак играеше, както и от началото на турнира, му изигра лоша шега. Андерсън направи пробив на 15, след като българинът не вкара нито един първи сервис, а и форхендът този път го предаде. Логично южноафриканецът не пропусна шанса си, завършвайки сета с два поредни аса – 7:5 за него.

Втори сет


Цонга пребори и Мъри, чака победителя от Димитров - Андерсън

В изключително драматичен първи четвъртфинал на Мастърса в Торонто, французинът Жо-Вилфред Цонга успя да вземе втори пореден много прес...

Григор започна устремно втория сет, като впечатли публиката с невероятен печеливш скуош форхенд от на практика загубена позиция, а след това стигна до 15:40 още в първия сервис гейм на Андерсън. Южноафриканецът отново се облегна на най-силното си оръжие – сервисът и спаси и двете точки, но Григор стигна до трета след като мрежата му помогна, спирайки удар на противника. За съжаление Андерсън пак се прояви от сервис, макар и от втори – със страхотен кик той извади Димитров и макар нашето момче да тичаше като бясно, нямаше как да обърне позицията. Григор обаче отново прояви магия – със страхотен бекхенд по правата, а вече на четвъртия шанс Андерсън се пропука и прати от втори удар форхенда в мрежата – пробив за Димитров. Последва и гейм, продължил десетина минути, в който Андерсън спаси няколко геймбола на Григор, но в крайна сметка българинът не изпусна инициативата и затвърди пробива.

Андерсън имаше шанс да се върне в сета при 4:2, когато стигна до точка за пробив, след като бекхендът на Григор се скъси от мрежата и стана лесен за мощно отиграване по диагонала. Димитров се спаси с втори сервис на линията, който Андерсън сбърка, а след това измъкна и гейма. Не така обаче се развиха нещата при 5:3 и сервис за сета в полза на Григор. Той започна с двойна грешка, изравни след отличен форхенд, но после нареди три поредни непредизвикани грешки – две от форхенд и една от бекхенд, връщайки противника си в сета. На всичкото отгоре при 5:5 гейма Андерсън пак имаше точка за пробив, но този път Григор намери форхенда си и се измъкна, въпреки продължаващото отчавайщо представяне от сервис – под 50% първи начален удар.

И както се случи и в първия сет, когато не пробиваш, ще те пробият. Този път обаче от печелившата страна на поговорката беше Григор. Той успя да изкара от релси Андерсън с отличен форхенд и при 15:40 най-сетне южноафриканецът направи двойна грешка – 7:5 за Григор.

Трети сет


Григор Димитров върви напред в Торонто, Джокович и Вавринка отпаднаха

Победният ход на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров в Торонто продължава, след като днес той победи в среща от осминафиналите...

Предимството да сервира първи даде увереност на Григор в началото и при 2:1 гейма той стигна до точка за пробив. Този път обаче Андерсън наниза ас и не позволи ранно изоставане в решителната трета част. При 3:2 историята се повтори – хубава комбинация от бекхенд-диагонал и форхенд-права даде на Григор точка за пробив и Андерсън пак я спаси с ас, измъквайки се и тук.

И макар Андерсън да изглеждаше по-умореният, сервисът му винаги се появяваше точно когато трябваше – в три поредни свои сервис гейма той наваксваше 0:30, спаси се с асове на две точки за пробив и при 4:4 изчака своя момент. Тогава Григор изигра отвратителен сервис гейм, в който не спечели нито точка и пробивът означаваше, че Андерсън сервира за мача. И когато изглеждаше, че всичко за южноафриканеца е в кърпа вързано, при 40:15 в своя полза и на свой сервис Андерсън изпусна и двата мачбола, при това от невероятно удобни позиции, включително на метър от мрежата от положение, в което е по-трудно да сбъркаш, отколкото да направиш печеливш удар, а след това вкара още два форхенда в мрежата и Григор се върна от бездната – 5:5. Показателно е какво каза коментаторът на Sky Sports при втория изпуснат мачбол от Андерсън: „Димитров вече беше тръгнал към мрежата, за да си стиснат ръцете!

В крайна сметка мачът се реши в тайбрек, макар че Андерсън при 5:6 пак изпусна да затвори гейма си при аванс от 40:15, но все пак се пребори. В решителния дълъг гейм Андерсън направи минипробив още в първата точка след хубава атака на мрежата, но Григор го върна веднага с агресивна комбинация от форхенди. Последва „Ястребово око” на форхенд-ретур на Димитров и той се оказа на линията, като Андерсън инкасира втори пореден минибрейк – 1:2. За съжаление обаче Григор веднага върна услугата със сечен бекхенд в мрежата от рутинна позиция – 2:2. Последва пак „Ястребово око” на феноменален удар на Григор от бекхенд по правата, който се оказа „в ъгълчето на ъгъла на корта”, както избухнаха коментаторите на Sky Sports. Андерсън обаче спечели следващите две точки на свой сервис лесно – 4:3 за него. Димитров отвърна с ас за 4:4, но след това сбърка от форхенд при дълго разиграване – 4:5. Последва падане на Григор при ретур, но той стана бързо и дори спечели точката, макар да изкълчи глезена си – 5:5. Крайно нервният Андерсън успя да помогне още, с нов сбъркан форхенд от чиста позиция – 6:5 за Григор и мачбол на негов сервис. Дойде обаче ред на българина да се стегне и да пропусне от форхенд – 6:6. Нашето момче все пак спечели второто си подаване след лесен смач и пак стигна до мачбол, но на сервис на Андерсън – 7:6. И южноафриканецът не издържа – двойна грешка и победа за Григор – невероятна и немислима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com