Уимбълдън 2014 - мишената е Анди Мъри

37793
Уимбълдън 2014 - мишената е Анди Мъри
Снимка: Getty Images/Guliver

В разгара на световното първенство по футбол едва ли много хора ще обърнат внимание, че на 23 юни започва най-престижният и в последно време най-непредвидимият турнир от Големия шлем – „Уимбълдън”. За България обаче нищо чудно този турнир да се окаже далеч по-привлекателен от Бразилия 2014 – и то главно защото в Лондон ще участват български представители в лицето на Григор Димитров и Цвети Пиронкова, като пред Димитров се разкрива много добър шанс да постигне нещо голямо – така, както на Australian Open. Днес е време да вдигнем завесата, да надникнем в тъмнината и видим, доколкото можем, какво ще се случи при мъжете.

Българското участие


Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров досега не е стигнал по далеч от втория мач на „Уимбълдън”, но точно тук от него се очаква рано или късно да направи нещо голямо. Защото той е юношески шампион на турнира и защото сам определя тревата като настилка, на която се чувства много добре. Григор направи отлична подготовка за „Уимбълдън” -  с титла на подгряващия престижен турнир в Куинс, като показа, че е забравил разочарованието от „Ролан Гарос”. Безспорно нашето момче има всичко необходимо за успех на тази толкова специфична настилка – усет за единични печеливши удари, балансиран сервис, чувство за игра на мрежата. Досега му липсва единствено повече стабилност  в моментите, в които не му е ден, но бавно и сигурно той израства в това отношение.

Жребият на Григор е хем добър, хем лош. Добър, защото срещу него няма изявени майстори на трева, но лош, защото се натъква на талантливи съперници, които могат да го изненадат, ако по някаква причина не влезе достатъчно добре в съответната среща и изпадне в дупка – нещо, което му се случи с Иво Карлович на „Ролан Гарос”. За старт Димитров почва с американеца Райън Харисън, който беше сочен за голям талант, но май си остава само с прогнозите – в момента той е номер 140 в света, а дори втората ни ракета Дими Кутровски го би на чаланджър на трева, така че тук всичко друго освен убедителна победа ще е страхотна изненада. Във втори кръг Григор най-вероятно ще излезе срещу опасния младок Доминик Тийм, който има доста приятен за окото, а и за трева, стил – с голямо количество излизания на мрежата, с нелоши волета и като цяло с мисъл за атака. Тийм, подобно на Григор, удря бекхенд с една ръка и ще е интересен дуелът от тази страна – скромното ми мнение е, че Димитров е по-добър тук и това трябва да му даде предимство. В трети кръг най-вероятно ще чака Александър Долгополов – доста неортодоксална личност, често използващ сечени удари в играта си, дори от форхенд, което го прави опасен съперник на трева, където отскокът на топката е най-нисък. На осминафинал, дай Боже, би трябвало да видим Давид Ферер, с когото Григор може и се е справял на по-бързи настилки като трева, а на четвъртфинал, дано се стигне дотам, най-вероятно ще има сблъсък с надеждата на домакините и действащ шампион на „Уимбълдън” Анди Мъри. Нататък – е, там 99% ще бъде Новак Джокович, но това вече е твърде смела прогноза. И все пак, защо не – Григор може да е приятната изненада на третия турнир от Големия шлем.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Фаворитите

Роджър Федерер


През тази година много трудно може да се открои един или дори двама големи фаворити на коварната трева. И все пак, когато дойде ред за зелено, Федерер е безспорна класа – седем титли на „Уимбълдън” плюс участие в може би най-великия финал на турнира по оценките на много специалисти – загубата с 2:3 сета през 2008 година срещу Рафаел Надал. Федерер направи добра подготовка – с титла в Хале, но там пролича, че е малко нестабилен и проявява склонност да се отпуска при осигуряване на аванс, което го вкарва в ненужно трудни ситуации. Факт е, че сега говорим за 3 от 5 сета, което е съвсем различен спорт, но Роджър трябва да е наясно, че лесно няма да има и още през първата седмица има коварни противници – ако не внимава, може да има повторение на миналата година, когато каза сбогом на любимия си турнир още във втори кръг срещу Серхий Стаховски. Най-вероятно Федерер си дава сметка за това, най-малкото и защото това е един от последните му шансове да прибави нова титла от турнир от Големия шлем към колекцията си.

Къде са подводните камъни – още във втори кръг Федерер ще има тежък противник в лицето на един измежду Жулиен Бенето и Жил Мюлер. С Бенето през 2012 година Федерер изигра страхотен петсетов мач, в който трябваше да прави обрат и който реално се оказа най-тежкото му изпитание по пътя към седмата титла от „Уимбълдън”. След това, на осминафинал може да видим спектакъл с Йежи Янович, а на четвъртфинал най-вероятно ще има мач с някой измежду Станислас Вавринка, Фелисиано Лопес или Джон Иснър – кой обаче е много трудно да се каже. А на полуфинал като нищо ще станем свидетели на класиката с Рафаел Надал.

Прогноза: Шампион/Полуфинал

Уимбълдън 2014 - мътно и кърваво при жените

В разгара на световното първенство по футбол едва ли много хора ще обърнат внимание, че на 23 юни започва най-престижният и в последно ...

Новак Джокович


Световният номер две има да защитава финал от миналата година, но на трева Джокович е най-малко сигурен като представяне. Ноле обаче вече е играч от такава класа, че настилката почти не му оказва влияние и това може да е пречка само ако е в много лоша форма – а дотук през годината той не е, напротив  - още няма титла от турнирите от Шлема и ще се бори с всички сили да не остане на сухо и в Лондон. За Джокович минус е, че не се пусна на подготвителен турнир, защото все пак на трева има нужда от настройка най-вече в движението, но жребият му дава отличен шанс да се вработи безболезнено в Лондон и да е готов за тежките битки на финалната фаза на състезанието. Трябва обаче да се има едно наум – Джокович има проблеми с китката през тази година и се пази доста повече от минали сезони.

Ноле започва със силно удрящия, но доста нестабилен Андрей Голубьов, а във втори кръг ще има по-тежко изпитание в лицето на хитрата лисица Радек Щепанек, който игра полуфинал в Куинс. На осминафинал може би ще има повторение на сценария от „Ролан Гарос” – мач с Жо-Вилфред Цонга, но нищо чудно французинът да не се добере дотам с оглед слабия си сезон дотук.  На четвъртфинал пък ще е или Бердих, или Чилич, може би дори Гулбис. Полуфинал – Анди Мъри, а защо не и дай Боже – Григор Димитров.

Прогноза: Финал/Полуфинал

Неизвестните величини

Пиронкова срещу американка в първия кръг на "Уимбълдън"

Цветана Пиронкова ще спори с Варвара Лепченко от САЩ в първи кръг на Уимбълдън. Ако отстрани 28-годишната американка от узбекистански п...

Анди Мъри


Действащият шампион на „Уимбълдън” ще защитава титлата си след като в продължение на една година, след титлата в Лондон от 2013 година, Мъри няма трофей в турнир на ATP. С оглед състоянието си дотук изглежда трудно да повярваме, че Анди ще може пак да грабне трофея. Мъри отпадна крайно изненадващо в Куинс, когато не можа да реализира над половин дузина сетболи срещу Радек Щепанек и загуби безславно с 0:2 сета – при това във фактическия дебют на Амели Моресмо като негов треньор. Французойката е доказан експерт в играта сервис-мрежа, но е малко рано да видим ефекта от нейната работа, а именно – по-чести излизания на Мъри на мрежата. Анди има страхотна техника и далеч не се чувства неудобно при волета, но стилът му е различен – от основна линия, често дори е упрекван за прекалена пасивност и с право.

Жребият поне е хубав за Мъри – започва с Давид Гофен, който може да му създаде малко неприятности, но като цяло белгиецът не е във форма и всъщност не напредва след като се появи с много надежди в мъжкия елит. Чак на осминафинал шотландецът може да види по-сериозна съпротива евентуално от Кевин Андерсън, макар че едва ли силите на южноафриканеца биха стигнали за повече от сет. На четвъртфинал Мъри може да играе с Григор Димитров и ако това стане, а Григор показва формата от Куинс, като нищо бихме могли да видим епичен мач. Полуфиналът пък най-вероятно ще е с Новак Джокович.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Рафаел Надал

Увеличават с 10,8% наградния фонд на Уимбълдън

Наградният фанд на тазгодишното издание на турнира от Големия шлем - Уимбълдън, се увеличава с 10,8% повече отколокото е бил през 2013...


Отдавна минаха годините, в които Надал влизаше като ураган от клея на „Ролан Гарос” на тревата на „Уимбълдън”. С напредването на възрастта и стотиците мачове плюс многото преживяни контузии обаче за Надал тревата се превърна от удобна настилка в много коварна такава. На последните две издания на „Уимбълдън” световният номер едно отпадна съответно във втори кръг – през 2012 година и в първи през миналата година след загуби от Лукаш Росол в епичен петсетов мач и от белгиеца Стив Дарси, който по това време беше номер 135 в света, в три сета.

Трудностите на Надал в последно време на трева бяха затвърдени в Хале – там испанецът дойде като пресен шампион от „Ролан Гарос” и падна брутално бързо от германеца от ямайски произход Дъстин Браун. Браун нагледно показа какъв стил е печеливш срещу Рафа на трева – крайна агресивност на ретур, особено срещу по-слабия втори сервис на испанеца и без много-много да се мисли търсене на завършващи удари или излизане на мрежата при вкаран добър ретур. А точно тази тактика прилагат противниците, които отреди жребият на Надал в първите кръгове на „Уимбълдън”. И тя е крайно ефективна, когато тревата още не е изтъркана много и не се е превърнала в зелен клей.

Надал започва с левичаря от Словакия Мартин Клижан – тенисист с подчертано агресивен стил на игра. Във втори кръг може да се получи повторение на срещата с Лукаш Росол отпреди две години или пък да има мач с техничния, но доста непостоянен Беноа Пер. В трети кръг най-вероятно ще чака Иво Карлович или може би също много агресивния и силно удрящ Михаил Кукушкин. На осминафинал Надал вероятно ще трябва да се справя с един измежду Ришар Гаске и Гаел Монфис, а на четвъртфинал – Милош Раонич или Кей Нишикори. Полуфиналът пък като нищо ще го срещне със стария му съперник Роджър Федерер.

Прогноза: Първи кръг/Шампион

Приятната изненада

Великобритания полудя - Анди Мъри грабна титлата на "Уимбълдън"

6:4, 7:5, 6:4 – за пръв път от 77 години насам Великобритания има своя победител при мъжете на домашния турнир „Уимбълдън&r...

Кей Нишикори


Освен Григор Димитров, Кей Нишикори изглежда като другото име, което може да направи сериозно впечатление. Като цяло в подготвителните турнири направи впечатление добрата форма на испанеца Фелисиано Лопес, който игра финал в Куинс и взе титлата в Ийстборн, но е азбучна истина, че доброто представяне в два поредни турнира преди голямо състезание обикновено води до лош резултат на най-важната сцена, особено за играчи, които по принцип не са в топ елита на световния тенис. Нишикори обаче изглежда замесен от друго тесто – японецът направи добра подготовка на трева, с полуфинал в Хале срещу Роджър Федерер. В този мач направи впечатление, че Нишикори е доста агресивен на ретур и това може да му донесе сериозни дивиденти на „Уимбълдън”. За Кей най-важното е да не се обади някоя травма, като тази в гърба, която на практика му провали участието на „Ролан Гарос”, където падна още в първи кръг от Мартин Клижан.

Като жребий Нишикори има сериозен вработващ мач срещу Кени дьо Шапе, а в трети кръг можем да станем свидетели на сериозен двубой  Филип Колшрайбер. На осминафинал пък като нищо ще има класика с Милош Раонич, а вече на четвъртфинал потенциален мач с Рафаел Надал.

Прогноза: Четвъртфинал/Осминафинал

Потенциалното разочарование

Отличен жребий за Григор Димитров на Уимбълдън

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу Райън Харисън (САЩ) в първия кръг на Откритото първенство на Великобритан...

Жо-Вилфред Цонга


Експлозивният и винаги атрактивен французин не се чувства добре през тази година – той така и не може да намери себе си и още няма победа над топ 10 играч през сезона. Показателно за формата му беше представянето на „Ролан Гарос” – три убедителни победи и при важния мач срещу Новак Джокович последва разгром, в който Цонга взе общо шест гейма за три сета.

Подготовката на трева също не дава някакви особени надежди – Жо загуби доста унизително срещу Маринко Матошевич на четвъртфинал в Куинс, като най-лошото беше отново отношението му – при първите неприятности той просто се предаде и не показа желание да се пребори да обърне нещата.

Сега Цонга започва с австрийския ветеран Юрген Мелцер, а във втори кръг най-вероятно ще играе с много опасния на трева Сам Куери. Потенциално в трети кръг може да има мач с Михаил Южни, а на осминафинал – пак Новак Джокович.

Прогноза: Втори кръг/Осминафинал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com