40 нови случая на COVID-19 в България за 24 часа

11071
40 нови случая на COVID-19 в България за 24 часа
Снимка: Министерски съвет

За последните 24 часа са установени 40 заразени с COVID-19, 14 от тях вече са в болница, има и нова област в картата на коронавируса в страната – Ямбол. Така потвърдените случаи станаха 735, т.е. увеличение от 5,8% на денонощна база, 585 са т.нар. активни случаи. Това заяви на редовния брифинг началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Излекувани са 105 души, 24 нови за денонощието. 66 са мъже, 5 деца, останалите са жени.

29 от новите случаи на COVID-19 са в София, има и три деца (на 6, 9 и 15 години), нито едно от които не е хоспитализирано, общо 444 са случаите. Разследва се огнище в Кюстендил – за последните няколко дни има направени над 300 PCR теста, уточни Мутафчийски, който даде като пример за огнище и Смолян. Като "голямо постижение" той изтъкна липсата на огнище на COVID-19 в старчески домове, като даде пример с Габрово и един от първите потвърдени случаи, като не е допуснато.

Мутафчийски: Близо сме до пика, но не значи, че щом го стигнем и ще тръгнем надолу

Според математически изследвания, сме близо до пика на COVID-19, но това не значи, че като стигнем пик и веднага ще почнем да вървим на...

Има още два нови случая на заразени с COVID-19 – санитар от ВМА и медик от Александровска болница, с което болните медици стават 39.

Починала е жена в "Пирогов", с цироза, артериална хипертония и други заболявания, общо смъртните случаи вече са 36. 210 души са в болница, 29 души са в интензивни отделения, 130 от тези в болница са в София, 21 от тях са в интензивни отделения.

Само 18 души в Бураско имат антитела и то не всички имуноглобалин G, след проверени 2555 души на случаен принцип и по прицелни групи (50/50), стана ясно от думите на Мутафчийски. Ще има масови тестове във "Факултета" и "Филиповци", като генералът отрече, че там имало занижен контрол.

Трябва да има затегнат контрол в болници с доказано болни от COVID-19, съгласи се Мутафчийски предвид случая от село Паничерево – мъж от селото избяга от болница, след като се възползвал от ключове, оставени на вратата. Началникът на Кризисния щаб обаче обясни, че в психиатриите е най-строг контрола – с врати без дръжки. Отговорност на таксиметровите шофьори е да ползват дезинфектанти, заяви Мутфчийски и призна, че в Паничерево има още 6 потвърдено болни от COVID-19.

Нови 10 оздравели от COVID-19 в България, има още починали, всички с придружаващи болести

За вчерашните 24 часа има общо 19 нови случая на коронавирус, 9 от тях са влезли в болница, няма нова област с доказан случай. Общо 695...

На въпрос по какъв критерий се затварят населени места, отговорът беше: "Колаборация със здравните органи, какви по-добри критерии желаете?". А за пътуванията с влак, Мутафчийски коментира, че се обсъждат трафика предстоящите Великденски празници и посочи - ще бъдат връщани абсолютно всички, които нямат основателна причина за пътуване, но думите му бяха "на контролните пунктове" - влаковете не минават през такива. "Събирането на хора би ни изиграло много лоша шега", предупреди генералът.

Венцислав Мутафчийски призна, че има проблем с погребенията на починали от COVID-19, защото семействата им са под карантина.

"България има най-ниската смъртност, най-либералните мерки, това са факти", заключи Мутафчийски.

Още: "Коронавирусът вилнее в САЩ, в световен мащаб потвърдените случаи са почти 2 000 000"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com