Близо 1.9 млн. лв. и поне още 4 месеца ограничено движение ще ни струва пожарът под АМ Струма

2012
Близо 1.9 млн. лв. и поне още 4 месеца ограничено движение ще ни струва пожарът под АМ Струма
Снимка: БГНЕС

Пораженията по конструкцията на АМ "Струма" и последиците за гражданите изглеждат много сериозни.

1.86 млн. лева ще струва ремонтът на виадукта на АМ „Струма“ при Дупница, горял на 13 август. Платното за София е укрепено и ще бъде пуснато за движение още днес след 14 часа само за леки автомобили и през уикенда. Това стана ясно след проверката на Георги Терзийски, председател на УС на АПИ в засегнатата отсечка, съобщи БГНЕС.

АПИ ще инспектира колоните на моста на АМ Струма

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски ще провери работата по разчистването...

Решението било взето след като експерти от Института по пътища и мостове към Пътната агенция са изпитали товароносимостта на съоръжението. Това станало чрез поставени преди два дни датчици, които подават информация за отклонението. За другото платно обаче резултатите не са обнадеждаващи и там тестовете ще продължат.

Сериозни са щетите по лентата за Кулата, която ще бъде в ремонт следващите 4 месеца. Ремонтът обаче ще започне едва след като завърши пълното укрепване на платното в посока София. Това означава, че до тогава ще продължи специалният режим на движение в 10-километровтата отсечка. Както по-рано Actualno.com написа в петък и събота ще е отворено едно платно в посока Гърция, а в неделя и понеделник – в посока София

"В другата посока поради това, че мостът е по-увреден, е възложено по ЗОП в условията на форсмажор изпълнителят да извърши аварийно-ремонтни работи в рамките на 4 месеца. Нашата амбиция е това да стане много по-бързо, но това е максималния срок", добави Терзийски.

Какви са щетите по моста?

Пострадали са 13 колони, 3 греди, 3 трегера от моста съобщи още Георги Терзийски. Това показало обследването на експертите от АПИ.  Под платното в посока София има по-малко щети, за което говорят и пробите.

АПИ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за вторични суровини, причина за пожара край АМ "Струма"

Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване н...

Цялостният ремонт е на стойност 1 860 000 лв.

В момента се напряга скелето, което поддържа конструкцията, след което ще бъдат направени изпитванията с товарни камиони в различни точки, уточни експертът.

Приключило ли е почистването на отпадъците под моста?

Георги Терзийски инспектира и разчистването на пространството под моста при 62-ри километър на АМ „Струма“ от незаконно струпаната смет в обхвата на магистралата. Предписание на РИОСВ, което трябва да бъде изпълнено до 2 септемви. Теренът под съоръжението е почистен, но суровините са избутани встрани.

„Отпадъците в района на виадукта са почистени. В момента камионите стоят натоварени и чакаме оказания на контролните органи къде да депонираме. Искам да уточня, че „множеството сигнали“ са само един, подаден от Община Дупница – писмо, изпратено на 4-и април 2018 г., което означава следното: Все едно аз да напиша писмо на общината, че поради проблем на пътя е застрашено тяхно съоръжение и да вземат мерки. Нали се сещате кой е отговорен по Закона за управление на отпадъците“, добави Председателят на УС на АПИ.

Собственикът на горялото депо край Дупница с 2 обвинения и забрана да напуска страната

Кольо Илиев, собственикът на „Феникс Ресурс”–Дупница, което пламна на 13 август, получи две обвинения за причинените ...

АПИ е била предупредена за опасността още през 2018г.

Преди дни Actualno.com писа, че сметището, поддържано от фирмата "Феникс Ресурс"–Дупница е незаконно. Фирмата е била многократно глобявана и вече е с отнет лиценз. В същото време , Прокуратурата повдигна две обвинения на собственика й Кольо Илиев. Обвинението проверява и дали Пътната агенция се е държала адекватно след постъпване на сигнала.

Според Терзийски тези отпадъци не са отговорност на Пътната агенция. Той обяви днес, че негови служители, правейки обход, не са установявали наличие на отпадъци под съоръжението. Недобросъвестни граждани също хвърляли отпадъци, подхвърли Терзийски.

За да бъде решен проблемът, то с него трябвало да се заемат други институции. АПИ била просто собственик на територията под съоръжението. Ако се докаже, че служители на АПИ са извършили проверка, но не са дали верни данни, то ще последват наказания за тях.

„Проверките на АПИ са перманентни. Последният доклад е от юли. Извършена е проверка, за която ние не сме уведомени. Ние получихме предписание на 20-и август. Под моста чистят единствено служители на АПИ. Ние сме собственици и правим всичко необходимо да изчистим отпадъците и очакваме от контролните органи да окажат къде и как да ги депонираме, тъй като на територията на област Кюстендил няма нито едно депо, в което ние можем да ги депонираме, но това не е отговорност на АПИ.

Само през уикенда: Пускат движението в затворения участък по АМ "Струма"

АПИ пуска движението по затворения участък от АМ „Струма” към Гърция, но само за уикенда. В петък и събота ще е отворено ед...

„Не съм привърженик на взаимоотношенията между институциите през медиите, но достатъчно видях вайкане, неистини и манипулации по отношение на АПИ. Ние просто сме собственик на територията под съоръжението“, категоричен бе Терзийски.

Има ли сделка между АПИ и Феникс ООД?

„Не мога да кажа дали има сделка между АПИ и собственика на Феникс ООД. Питайте предишното ръководство. Фактът, че АПИ в деня на инцидента подава сигнал до прокуратурата говори за отговорността на нашата институция“, така председателят на управителния съвет на пътната агенция отговори на въпроса на репортер на БГНЕС.

Според Терзийски АПИ като собственик (чл. 16) носи отговорност за съоръжението и под него – то да е почистено и да няма отпадъци.

„След като за няколко дни изчистихме тонове боклуци, явно са натрупани. АПИ не може да носи отговорност за всички недобросъвестни действия на фирми и лица. Това тук, което се случва – да от години е, но има институции, които могат да ви отговорят как, с какви разрешения, на какви терени се извършва тази дейност“, оплака се Терзийски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com