Бюрократичен трик спира помощта 60/40 за "туризъм" и "транспорт" до края на годината*

4520
Бюрократичен трик спира помощта 60/40 за "туризъм" и "транспорт" до края на годината*
Снимка: БГНЕС

Туристическият бизнес не е получил дължимите от държавата средства по мярката 60/40 за август месец, а заради това в момента фирмите не могат отново да кандидатстват за помощта. По традиция в България, се оказва, че причината е административна: те трябва да предоставят отчети пред държавата до септември включително, за да кандидатстват за държавното подпомагане до декември. Сигнал за патовата ситуация подават от бранша в Банско.

Пред БНТ говори Рая Вълкова, член на УС на туристическия бизнес в Банско: "Мярката 60/40 е добра мярка във първия и втория си вариант като цяло и подкрепи доста фирми в туризма и транспорта, които са приоритетни за програмата. В края на месец октомври, т.нар. удължаване на мярката до декември, изведнъж включи срок за подаване на отчетни документи, който по никакъв начин не кореспондира с останалата нормативна база – нито с решение , нито с постановление на Министерския съвет. Идва отведнъж с едно съобщение на Агенцията по заетостта. Този срок е до 20 октомври всички трябва да предаде отчетите си за месеците до септември. Това обаче няма как да се случи за секторите Туризъм и Транспорт, защото едно от изискванията на програмата е първо те да са получили тези 290 лв. на човек, когато мярката стана 80/20, и след това те могат да кандидатстват за останалите 60/40. Сега се оказва, че голяма част от фирмите все още не са получили парите – по 290 лв. на човек, и реално те дори още не знаят, че са изпуснали срока до 28 октомври. И в момента, в който си подадат вече пълният отчет, той ще бъде отхвърлен, както се случи вече с много фирми."

"Те няма да получат реално средства за август и септември, а като имате предвид, че сме в поредното удължаване на програмата, реално средствата за ноември и декември няма да влязат тази година, което означава, че фирмите губят подпомагане до края на годината.", обясни тя.

6-те работодателски организации в сектор туризъм с позиция до Борисов и депутатите

Шестте представителни работодателски организации в сектор туризъм изпратиха своята позиция за необходимостта от прилагане на спасителни...

Сигналът за промяната в нормативните изисквания дошъл от активните служители на Бюрото по труда: „Няма как да следим всяка промяна, която се появява, апелирам всички бюра да са така активни като нашето. Ако няма обаждане да кажат – има срок, прочетете си документите, щяхме да сме изненадани. Ние, в Банско и Разлог, сме привелегировани в това отношение, но не се случва в другите градове. Затова апелираме да има обратна връзка от институциите към бизнеса, казахме го и на среща с министър Деница Сачева. Защото например, тези 290 лв., които се получават на човек, реално никъде не се обявяват – кога се плащат, кой ги получава.“, подчерта Вълкова.

И още един проблем пред туристическия бранш: програмата е насочена основно към големите собственици, а малките не могат да се възползват от програмата.

"Да, изключени са управителите на фирми, които са с договор за управление и контрол и самоосигуряващите се лица по мярка 60/40. Това не е справедливо, защото представете си вече 10 месеца едно дружество не работи. Управителят се осигурява със всички рискове, а не получава средства за подкрепа. А през лятото на среща министър Сачева каза, че се работи по казуса. Ще има мярка за изключените от 60/40 управители, но до този момент няма предложение, няма дори концепция за такава.", коментира Вълкова.

* Позиция на социалното министерство

Световният туризъм се е свил с цели 70 %

Международният туризъм се е свил със 70% през първите 8 месеца на 2020 година заради мерките срещу новия коронавирус, съобщават от Свет...

През последните 2 месеца както по мярката 60/40, така и по мярката за изплащане на компенсации от 290 лв. не са въвеждани нови видове документи, в това число отчети, както и не са променяни публикувани документи. Работодателите, които са подали документи в някоя дирекция "Бюро по труда", получават обратна информация по начина на подаване на тези документи, както и по електронна поща, телефон или друга контактна форма, която самите те са посочили като предпочитана за комуникация със служителите на бюрата по труда.

Бихме искали да обясним, че още от самото стартиране на втория вариант на мярката 60/40 на 3 юли 2020 г. представителите на бизнеса са уведомени, че работодателите, които отговарят на критериите за изплащане на средства за запазване на заетостта, всеки месец представят в Дирекция "Бюро по труда" отчетни документи с данни на работниците и служителите, за които да се изплатят средства за предходния месец. Същото изискване е разписано и в Информация за работодатели, публикувана на официалната страница на Агенцията по заетостта. Точно определени са и крайните срокове за прием на заявления за кандидатстване. Цялата информация е публична и достъпна за работодателите по всяко време на сайта на Агенцията по заетостта.

Представителите на бизнеса нямат основание да се притесняват, че няма да отговарят на изискванията на ПМС 151/2020 г., изменено и допълнено с ПМС 278/12.10.2020 г. за получаване на средства за периода октомври – декември 2020 г., стига да кандидатстват в съответния срок и да отговарят на условията за отпускане на същите.

Във връзка с твърдението за неизплатени средства по мярката 60/40 за месец август информираме, че в Бюрото по труда в Разлог, на чиято територия са хотелите от град Банско, няма постъпили документи за месец август, които да не са обработени и след одобрение – изплатени от НОИ по тази мярка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика