X
 
 
 

Дори половината български ученици не смятат, че законите винаги трябва да се спазват

728 2
photo of Дори половината български ученици не смятат, че законите винаги трябва да се спазват
Снимка: Getty Images / Guliver
Едва 42% от родните тийнейджъри смятат, че законите винаги трябва да се спазват. Това стана ясно от представено изследване сред осмокласниците в 24 държави.

"Този показател при нашите ученици е по-нисък от средния индекс на изследването. Става дума за разбиране и осъзнаване на стойността на закона. Това е отражение на реалности в нашето общество, което учениците очевидно много точно улавят", заяви Светла Петрова, началник отдел в Центъра за оценяване в предучилищното и училищно образование.

Само 55% от анкетираните ученици пък смятат, че следва да се уважава правото на другите да имат лично мнение.

"Предишното проучване беше проведено през 2009 г. Повечето нагласи не се отличават, но в някои области анкетираните показват по-голяма ангажираност с позиция по значими обществени проблеми. При момичетата е по-силно изразено. Като че ли те са по-подготвени да бъдат граждани. Има добри тенденции, които трябва да подхранваме и развиваме", допълни Петрова.

Допитването изкарва на бял свят някои тревожни резултати по отношение на равенството между половете.

Така например само 35% са отговорили, че изобщо не са съгласни с твърдението, че жените не трябва да се занимават с политика. Също така едва 26% не смятат мъжете за по-подготвени от жените да бъдат политически. 59% от ученици смятат, че мъжете и жените трябва да имат еднакви права във всичко. По всички тези показатели българските резултати са по-ниски от средните за Европа.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • език мой - враг мой 2 език мой - враг мой преди 1 седмица Профил на трол?
    Словореда в заглавието е сбъркан. З Пробвайте с: "Половината ученици не знаят дори...."
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Октомври 1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
    Що за нагло представяне на това изследване , но напълно нормално за актуално/любомирова. А , дали е правено изследване на поведението на Кликата 10111989 ? Да разбира се и резултатите са ОТЧАЙВАЩИ И СА НАПРАВО ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД , а аз добавям и суров и безмилостен. Как обаче да прави подобни аналогии любомирова ? Няма как , невъзможно е . Оперирана е от съвест , за морал пък изобщо не може и да виж още ›› става дума. FUCK OFF 10111989 FUCK OFF.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гришо отпразнува победата с Никол и роди...

Вчера, след като триумфира във Финалния Мастърс за годината, световния №3 Григор Димитров поздрави и приятелката си Никол Шерцингер. Бъ...