X
 
 

Дори половината български ученици не смятат, че законите винаги трябва да се спазват

790 2
photo of Дори половината български ученици не смятат, че законите винаги трябва да се спазват
Снимка: Getty Images / Guliver
Едва 42% от родните тийнейджъри смятат, че законите винаги трябва да се спазват. Това стана ясно от представено изследване сред осмокласниците в 24 държави.

"Този показател при нашите ученици е по-нисък от средния индекс на изследването. Става дума за разбиране и осъзнаване на стойността на закона. Това е отражение на реалности в нашето общество, което учениците очевидно много точно улавят", заяви Светла Петрова, началник отдел в Центъра за оценяване в предучилищното и училищно образование.

Само 55% от анкетираните ученици пък смятат, че следва да се уважава правото на другите да имат лично мнение.

"Предишното проучване беше проведено през 2009 г. Повечето нагласи не се отличават, но в някои области анкетираните показват по-голяма ангажираност с позиция по значими обществени проблеми. При момичетата е по-силно изразено. Като че ли те са по-подготвени да бъдат граждани. Има добри тенденции, които трябва да подхранваме и развиваме", допълни Петрова.

Допитването изкарва на бял свят някои тревожни резултати по отношение на равенството между половете.

Така например само 35% са отговорили, че изобщо не са съгласни с твърдението, че жените не трябва да се занимават с политика. Също така едва 26% не смятат мъжете за по-подготвени от жените да бъдат политически. 59% от ученици смятат, че мъжете и жените трябва да имат еднакви права във всичко. По всички тези показатели българските резултати са по-ниски от средните за Европа.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • език мой - враг мой 2 език мой - враг мой преди 1 година Профил на трол?
    Словореда в заглавието е сбъркан. З Пробвайте с: "Половината ученици не знаят дори...."
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Октомври 1 Октомври преди 1 година Профил на трол?
    Що за нагло представяне на това изследване , но напълно нормално за актуално/любомирова. А , дали е правено изследване на поведението на Кликата 10111989 ? Да разбира се и резултатите са ОТЧАЙВАЩИ И СА НАПРАВО ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД , а аз добавям и суров и безмилостен. Как обаче да прави подобни аналогии любомирова ? Няма как , невъзможно е . Оперирана е от съвест , за морал пък изобщо не може и да виж още ›› става дума. FUCK OFF 10111989 FUCK OFF.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 15-16 декември

Овен Празничната еуфория и цялата тази приповдигнатост ви идват твърде много. Вие умеете да контролирате емоциите си и се чудите защо...

Последно в Актуално