Държавен експерт погреба "Булгартабак" и други предприятия, без да казва имена

4209
Държавен експерт погреба "Булгартабак" и други предприятия, без да казва имена
Снимка: БГНЕС

"Булгартабак" наистина изглежда обречен заради приватизационния си договор и това не е само медийна спекулация. Същото се отнася и за други предприятия. Това призна Руси Статков - член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Статков обаче отказа да назове имената на останалите "обречени" дружества: "Това важи особено за монополните дружества, като там трябва да се търси и наказателна отговорност на тези, които поемат ангажимент пред държавата да бъдат нейни партньори, а с действията и бездействията си разрушават подотрасъла".

"Биволъ" с твърдения, че "Булгартабак" генерира контрабанда за милиарди

Фирма на иракския контрабандист Салам Кадер Фарадж е купила от България и изнесла за Обединените арабски емирства (ОАЕ) над 3,3 милиард...

Експертът обясни и друго - че съгласно сегашния Закон за приватизация и следприватизационна дейност понятия като "предмет на дейност", "икономическа ефективност" и "стратегически инвеститор" подлежат на тълкуване и това пречи много на контрола върху договори за приватизация, включително и в случая с "Булгартабак".

Същевременно членът на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол беше категоричен, че все още не се знае каква е съдбата на фабриката на "Булгартабак" в Благоевград. Изискано е от ръководството на предприятието да обясни ситуацията и чак след това от агенцията ще започнат проверки, но такива щяло да има, по думите на Статков. Обясненията от страна на "Булгартабак" трябвало да дойдат най-късно до месец, съгласно закона. Освен това не можело да кажат, че например отглеждат теменужки и така да се спасят от проверка - в договора им бил описан предметът на дейност, макар че преди това се оплака точно от възможността "по принцип" по закон да има тълкуване що е то "предмет на дейност".

"В конкретния случай ние имаме прецедент с предприятието в София, в което преди няколко години се проверяваше доколко дейността, която са вършели хората, които се освобождават, съответства на договора и предмета на дейност и както се установи на базата на проверки - всичко е съгласно договора“, каза още Руси Статков.

Сделката за "Булгартабак"

Тридневен протест се готви заради промените за приватизационните договори

Тридневен протест на повече от пълен работен ден срещу промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол започва от 2...

Дори в Беларус по закон, ако при приватизация има само един купувач, сделка няма, категоричен беше Статков защо приватизацията на "Булгартабак" е неизгодна. В България обаче законът разрешавал, още повече когато принципалът т.е. правителството и министърът го искали.

"Конкретният договор за приватизация беше сключен през 2011 година. Имах възможност като член на Надзорния съвет тогава в рамките на процедурата да изразя на базата на предложението на синдикатите изискване да се запази в синхрон 10-годишният предмет на дейност със заетостта, т.е. работните места да не са по-малко от тези, които са към момента на приватизация от тези, както искаха КТ "Подрекпа" и КНСБ. Второ - по отношение на заплащането на тези хора и трето - по отношение развитие на дейността. За съжаление обаче това не беше възприето и тогава министър Трайчо Трайков, и самото правителство възприеха 10 задължения, в които предмета на дейност и седалището останаха до 2021 година", каза Статков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика