ГЕРБ опитва да легализира незаконните строежи

13064
ГЕРБ опитва да легализира незаконните строежи
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Управляващите предприемат пореден опит за легализиране на незаконните строежи. Депутати от ГЕРБ предлагат собствениците на подобни постройки да ги узаконят, като главното условие е да платят 30% от строителната стойност на обекта. Това става ясно от поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), внесени в парламента непосредствено преди великденските празници. Предвидената сложна процедура обаче предварително поставя под съмнение ефекта от новата законотворческа инициатива.

С промените се създава нов режим за узаконяване на определени категории строежи, изградени без строителни книжа след 1 април 2001 г. В мотивите към законопроекта вносителите припомнят, че в миналото е имало процедури за узаконяване на нелегални строежи, издигнати до 31 март 2001 г., които обаче са отпаднали след отмяната на Закона за териториално и селищно устройство. "Премахването на процедурите по узаконяване имаше икономическа и техническа логика, но десетилетия по-късно се появява необходимост от нови, по-гъвкави правила, свързани със строежите, които отговарят на строителните норми, но са изградени без строителните книжа", смятат депутатите на ГЕРБ.

Кметовете са длъжни да дават данни за заповеди за събаряне на строежи

Информацията, свързана със заповеди за премахване на незаконни строежи, е обществена и следва да се предоставя по реда на Закона за дос...

Новите текстове в ЗУТ гласят, че определени незаконни строежи няма да се премахват, ако "са допустими по действащ подробен устройствен план, както и по подробен устройствен план, който би могъл да бъде одобрен за съответния имот, и съответстват на този закон, актовете по неговото прилагане и другите правила и нормативи по проектирането и строителството". Изрично се уточнява, че не подлежат на узаконяване строежи или части от строежи в защитени територии и вододайни зони, извършени без разрешение или в нарушение на специалните закони, регулиращи подобни райони, пише в. "Сега".

От законовите поправки ще могат да се възползват собственици на някои типове строежи от четвърта категория по ЗУТ - жилищни и смесени сгради със средно застрояване, паркове, градини и озеленени площи до 1 хектар, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1000 до 5000 кв. м или с капацитет от 100 до 200 места за посетители. Включена е и цялата пета категория - жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с площ до 1000 кв. м или с капацитет до 100 места, производствени сгради, инсталации и съоръжения с капацитет до 50 работни места и др. Новите правила ще важат и за временните строежи, различни видове стопански постройки и др.

Ще могат да се узаконят и вътрешните преустройства на строежите от първа до четвърта категория, с които не се засяга конструкцията им. Тук влиза голяма част от инфраструктурата на страната, както и производствени предприятия с над 500 работни места, жилищните сгради с високо застрояване, сградите за обществено обслужване с площ над 5000 кв. м и др.

Самата процедура по узаконяване започва след заявление на собственика (или лицата с учредено право на строеж за конкретния обект) до органа, който е трябвало да издаде разрешението за строеж. В рамките на един месец длъжностните лица трябва да кажат дали молбата отговаря на условията за легализиране. Възможно е те да откажат, при което влизат в сила предвидените по закон мерки за премахване на незаконен строеж.

В Царево общински съветници строят незаконно, тепърва ще ги глобяват

В Царево усилено се строи – това става след изричната забрана за строителна дейност за летния сезон. Пред Нова телевизия очевидци...

Ако получи съгласие, собственикът трябва да премине през дълга процедура. В нея влизат одобряване на подробен устройствен план за узаконяване (ако е необходим), издаване на скица и виза за узаконяване, съгласуване на проект за узаконяване, съдържащ геодезическо и архитектурно заснемане на обекта, получаване на становище от инженер-конструктор за евентуални допълнителни укрепителни дейности и т.н. След това строежът трябва да се приведе в съответствие със съгласувания проект и да му се състави технически паспорт. Накрая трябва да се платят 30-те процента глоба и едва тогава ще се издаде актът за узаконяване. Строителната стойност ще се определя с методика, издадена от регионалния министър.

Управляващите мотивират инициативата с нуждата да бъдат премахнати "негативите, които генерират кметовете на общини, тъй като процедурите по премахване на незаконни постройки водят след себе си както тежки административни проблеми, така и проблеми от социално естество". Предвидената своеобразна глоба била достатъчно висока, за да не поощрява незаконното строителство, а средствата от нея щели да подпомогнат общинските бюджети.

Друга причина била т.нар. циклична амнистия на незаконните строежи, която според депутатите се извършвала с периодични поправки в ЗУТ. "Създадената порочна практика подтиква гражданите към изграждането на незаконни строежи заради нагласата в обществото, че "някой ден ще удължат срока", сочат вносителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com