Хиляди пациенти отпадат от ТЕЛК след новите правила

15128
Хиляди пациенти отпадат от ТЕЛК след новите правила
Снимка: БГНЕС

Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК, заради новите правила за издаване на решенията за инвалидност. Те са в сила от август 2018 година и много хора, получаващи досега пенсия, вече няма да могат да я вземат, заради новата методика на изчисление на процента нетрудоспособност. Така хора, които са здрави пред ТЕЛК, реално остават "зад борда" – и в социален и в икономически план, предаде Нова телевизия.

Един такъв случай е Галю Иванов е на 55 години. Преди 3 години получава първия си инфаркт, малко след като е съкратен от кораборемонтния завод във Варна. Така той стига до първия си ТЕЛК. През 2011 г. обаче, инфарктът го покосява отново и се налага да се направи стент. 13 години Галю е с инвалидна пенсия.

Над два пъти се е увеличил броят на българите с инвалидни пенсии за 18 г.

Инвалидните пенсии за общо заболяване са нараснали два пъти и половина за 18 г., сочат данните на Националният осигурителен институт (Н...

"Тогава беше 80% инвалид за една година, след това процентите станаха 50. Въпреки това – при 50% получава пенсия", казва съпругата му Невяна Иванова. От ден обаче, вече няма право на нея, тъй като заболяването му - стенокардия - е предвидено като 40% нетрудоспособност в новата наредба за ТЕЛК.

Преди 3 години, когато е минавал за последно ТЕЛК – в решението е записано 51% нетрудоспособност, отбелязани са и 10% нетрудоспособност заради развит диабет.

От ТЕЛК казват, че според новата наредба, ако не присъстват поне 50 % по една от всичките 2-3 болести, оставаш без пенсия. От август разликата била, че се гледат систуалната и диастулната функция от ехографията.

"Когато има диастулна дисфункция е 40%, което е нищо и няма пенсия вече, а когато и систулна – тогава може да бъде и 50, може и повече в зависимост от застоя и от сърдечната недостатъчност", казва д-р Анелия Колева, председател на ТЕЛК. 

Маринов отрече да има замесени политици в схемата с ТЕЛК, защити лекарите

"До този момент в МВР не са получавани и няма данни тази престъпна дейност да е свързана с политически сили и с действащи политици. Ст...

Съпругата му споделя, че така се оказва, че той е без пенсия, макар че заболяванията нито са намалели, а са се увеличили, след установяването на захарен диабет. Лекарствата трябвало да продължава да си ги пие доживот. "Промяна той да е по-добре няма. Промяна има само, че го лишават от пенсията, поне е спокоен, че каквото и да се случи – лекарства има. Всъщност сега трябва сам да си плаща здравните осигуровки, защото те спират след като няма тоя ТЕЛК", допълни Невяна.

Галю е притеснен, че при липсата на работа, няма да разполага с финанси да си закупи лекарства. Решението е той да се яви пред Националната експертна лекарска комисия, където да докаже, че заради заболяванията нетрудоспособността му е над 50%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com