Искат оставката на Дончев заради "расистки" изказвания на съпругата му

4411
Искат оставката на Дончев заради "расистки" изказвания на съпругата му
Снимка: БГНЕС

Група граждански организации изпратиха отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев относно - по думите им -"антиромските изявления на г-жа Светлана Дончева", която е негова съпруга. Писмото е подписано от "Български хелзинкски комитет", Сдружение "ДРОМ" – гр. Видин, Сдружение "Ларго" – гр. Кюстендил и завърша с призив към зам.министър-председателя да подаде оставката си.

Припомняме, че вчера Дончева предизвика вълна от негативни коментари и упреци към себе си заради своя публикация в профила си в социалната мрежа Facebook. Тя бе обвинена в расизъм заради написаното от нея, че "морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". Оказа се, че публикацията е била докладвана и по-късно свалена от Facebook, а това предизвика още няколко поста от страна на г-жа Дончева.

Дончева: Това, че съм съпруга на вицепремиер не означава да си запуша устата

"Морковът и тоягата" е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в з...

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда.

Изразената позиция на г-жа Дончева е недопустима в една правова и демократична държава, каквато България декларира да бъде. Изявленията ѝ са в разрез с демократичните принципи на равенство и недопускане на дискриминация и са потенциално противоправни, се казва в писмото.

"Изявления, които използват метафори за наказване на цяла етническа общност, и особено за наказване чрез физическо насилие, несъмнено подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват приемливостта на подобно насилие. Такива метафори имат и много по-голяма плътност, когато са в контекста на широко разпространено расисткото насилие – и битово, и институционално. Посочените изявления са направени публично и – видно от последващите публикации – не случайно.

Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България; провал,материализиран в назначаването на Валери Симеонов, лидер на партия с подчертано антиромски политики, за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, както и материализиран в бойкота от страна на мнозинството ромски организации на срещата на 29 май 2018 г., посветена на ромското включване, която бе част от програмата на от българското европредседателство.

Съпругата на Томислав Дончев с расистки коментар във Facebook

Съпругата на вицепремиера Томислав Дончев - Светлана Дончева предизвика вълна от негативни коментари и упреци към себе си заради своя п...

Като се има това предвид, в случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", завършва отвореното писмо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com