Жертвите на атентатите в Багдад се увеличават

989
Жертвите на атентатите в Багдад се увеличават

Броят на жертвите на двата взрива в столицата на Ирак Багдад е нараснал до 126 души, предаде CNN. Според Al Jazeera загиналите са 131. Сред тях има 25 деца.

Ранените са близо 170.

Над 70 души загинаха при два атентата в Багдад

Най-малко 75 души загинаха, а над 130 бяха ранени при атентати в два търговски района на иракската столица Багдад, предаде AFP.  ...

Атентатор-самоубиец взриви автомобила си в оживения централен район Карада, в близост до ресторант и магазини. Болшинството от загиналите са посетители на голям търговски център. По данни на местните власти, много от жертвите са загинали в резултат на възникналия пожар. Малко по-късно в друга част на града имаше втори взрив.

Кметството на Багдад поиска от централните власти да бъде обявен общонационален траур след трагедията.

SITE – американският център, който следи джихадистките сайтове, цитира съобщение на радикалната сунитска организация „Ислямска държава”, според което един от нейните бойци-камикадзе взривил кола, натъпкана с експлозиви сред тълпа шиити, каквото е в мнозинството си населението в Ирак и които ИД смята за еретици.

Атаката бе извършена седмица, след като „Ислямска държава” бе прогонена от Фалуджа в резултат на продължила няколко седмици офанзива на иракските правителствени сили. Тя показва, че екстремистката групировка успява въпреки загубите да нанася удари и да извършва смъртоносни атентати.

Атаките на ИД свидетелстват също за неспособността на иракските власти да наложат ефикасни мерки за сигурност в Багдад въпреки помощта на международната коалиция, която обучава иракските сили в рамките на борбата срещу джихадистите.

ИД, която пое отговорност за много атентати в Багдад и други градове на Ирак, през 2014 г. завзе големи територии на страната, но оттогава постепенно ги губи, изтласквана от правителствените сили. Единственият голям град в Ирак, който джихадистите все още контролират, е Мосул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com