Куриоз: Пламен Георгиев ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава

11945
Куриоз: Пламен Георгиев ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава
Снимка: БГНЕС

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка част от жилището си, за която самият той е категоричен, че не е негова собственост. Това показва проверката на ипотеката, която обезпечава жилищния му кредит, с която bTV разполага, се казва в разследване на телевизията.

През април 2017 г. Георгиев придобива апартамент срещу сумата от 293 хиляди лева. Преди това имотът се е продавал за над половин милион лева. Сделката е финансирана с банков кредит от близо 190 хиляди лева. В нотариалния акт на антикорупционния шеф попада и вече добре известната тераса със зидана постройка. Има я и в офертата за апартамента, разпространена от неправителствения Антикорупционен фонд. Освен това там има още сауна за шест човека, душ и барбекю.

Нови показателни данни за луксозното жилище на председателя на Антикорупционната комисия (СНИМКИ)

През 2016 година недекларираната от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев в имотната му декларация тераса от 186 кв. метра на ул. "Пр...

Теренът с площ от 186 квадрата e отбелязан и графично отразен и в кадастъра. Съседни обекти на етажа няма.

В имуществената си декларация обаче Георгиев пропуска въпросната тераса, обявява само апартамент от 156 квадрата и тераса от 43 квадрата.

Преди дни в официална позиция антикорупционният шеф категорично отрече да е собственик на недекларираните 186 квадрата: „Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици”.

В договора на антикорупционния шеф за жилищен кредит пише друго. Спорната тераса е ипотекирана от Пламен Георгиев като негова собственост: „Ипотеката се вписва върху следния недвижим имот, собственост на Пламен Георгиев Димитров, застроена площ от 16 квадратни метра, състоящо се от галерия и баня-тоалетна и тераса - плосък покрив с площ от 186 квадратни метра”. С други думи, пред банката Пламен Георгиев обявява терасата за негова собственост, а пред обществото казва обратното.

Протест с искане за оставката на ръководителя на Антикорупицонната комисия - заради корупция

"Човекът, който трябва да разследва корупцията и незаконно имущество, излъга държавата, медиите и обществото за собствения си имот! Иск...

Каква е причината за това разминаване и коя от двете версии е истинската? На този въпрос все още няма отговор, тъй като антикорупционният шеф не говори публично.

Дългогодишният адвокат по вещно право Валя Гигова обяснява, че ако Георгиев е смятал, че терасата е обща част, то тя не би следвало да е описана в нотариалния му акт. По думите ѝ ако терасата не е на Георгиев, това би направило ипотеката нищожна: „Ипотека, който не принадлежи на този, който ипотекира е нищожна и тогава банката при едно принудително изпълнение, ако не се изпълняват доброволно задълженията, няма да може да се удовлетвори”.

Наказателният кодекс е строг в случаите, когато пред банката е подадена невярна информация: „Който, за да получи кредит, представи неверни сведения, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева”.

Пламен Георгиев и ръководената от него комисия трябва да проверят имотните сделки на политиците, които бяха замесени в скандала с апартаменти от фирма "Артекс".

Прокуратурата не коментира ще разследва ли и за корупция и данъчни престъпления по "Апартаментгейт"

Нямаме какво повече да коментираме, докато не завършим обявената вече проверка. Това заяви пред Actualno.com Румяна Арнаудова, говорите...

Днес, 1 април, от 18:30 часа на площад "Св. Неделя" се проведе протест с искане за оставка на Георгиев, който би трябвало да разследва апартаментната сделка на Цветан Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com