КЗЛД не можела да спре онлайн генерирането на ЕГН-та

1535
КЗЛД не можела да спре онлайн генерирането на ЕГН-та
Снимка: iStock/Guliver

Няма начин онлайн генераторите на валидни ЕГН-та да бъдат блокирани, защото самият алгоритъм зад изготвянето на ЕГН е публичен. Това каза и.д. председателят на Комисията за защита на личните данни и професор в УНИБИТ Веселин Целков.

Медийно разследване показа как човек с минимални компютърни познания може бързо и лесно да установи ЕГН-то на всеки българин, включително например на премиера Бойко Борисов или на главния прокурор Сотир Цацаров. Последният заяви, че ще подаде сигнал в Комисията за защита на личните данни – но не като шеф на държавното обвинение, а като гражданин.

Оказва се, че той не е направил даже това. „Вчера напуснах комисията в 18:30 часа, главният прокурор не беше подал жалба. Личното ми мнение е, че, запознавайки се с фактическите неща по изнесения от вас случай, няма да подаде жалба”, коментира Целков.

От Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата мисли как да ограничи използването на ЕГН за различни услуги. Според него темата е важна в светлината на новия глобален регламент за защита на личните данни, който влиза в сила в края на май и в който са заложени многомилионни глоби за администраторите на лични данни при нарушения, предаде БГНЕС.

По думите му „много отдавна е известно, че ЕГН не е сигурен идентификатор” и комисията на няколко пъти е реагирала при решения на институции да дадат достъп до лични данни само на база на единния граждански номер. Той даде пример с указания към Столична община и ЦИК.

„Почти никой не използва ЕГН като единствен идентификатор, единствената услуга е сайтът на НОИ и то в онази малка част, в която се дава проверка за здравен статус. Ако човек е в критично състояние, малко трудно е да се търсят допълнителни идентификатори”, коментира професорът. Именно тази система обаче ни позволява да научим фамилията и инициалите на първите две имена зад всяко ЕГН.

И.д. председателят на КЗЛД посочи, че е участвал в подготовката на Закона за електронния идентификатор, който по технически причини все още не е реализиран.

„Личните данни са лични на човека, който ги притежава и негово задължение е да ги опазва. Когато си давате лични данни, трябва да знаете на кой администратор ги давате, с какви цели и на какво правно основание ги давате. Ако се случи пробив в сигурността, трябва да се обърнете към комисията”, каза Целков.

МРРБ: Дадени са ЕГН на над 19 000 български деца, родени в чужбина

Само през последната една година (от м. май 2014 г. до м. май 2015 г.) са дадени ЕГН на над 19 000 български деца, родени в чужбина, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com